Sektörel

İnşaat şirketleri, müşterileri yapay zekayla analiz edebilir!

Toplumsal kalkınmada yapay zekanın ana araçlardan birine dönüşebileceğini söyleyen Bilişim Sanayicileri Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Kübra Erman Karaca, Türkiye'nin bu konuda yolun başında olduğunu ancak yatırımlarla büyümenin bu yönde sürdürülmesi gerektiğine dikkat çekiyor.

Bilişim Sanayicileri Derneği (TÜBİ-SAD) Yönetim Kurulu Başkanı Kübra Erman Karaca, internet devriminden sonra yapay zekânın günümüzün en önemli teknoloji mimarilerinin başında geldiğine işaret ediyor. Dünyada Fransa, Kanada, Hindistan ve Çin gibi çok sayıda devletin yapay zekâ stratejilerini belirlediğine dikkat çeken Karaca, devletlerin sahip olduğu, çok çeşitli ve büyük ölçekli verilerin, yapay zekâyla ilgili en önemli girdi olduğunu belirtiyor.

TOKİ Dergi’de yer alan habere göre; Karaca, "Bu veriyi kullanarak veya kullandırarak stratejik alanlarda fayda oluşturmak ve toplumsal kalkınmada yapay zekâyı ana araçlardan biri hâline dönüştürmek mümkün. Yapay zekâ kullanımı, ilgili coğrafyalarda toplumsal dönüşümü de zorunlu kılıyor" diyor.

Yapay zekâ sayesinde birçok firmanın, insana daha az ihtiyaç duyarak ürün veya hizmet üretebileceğini, böylece devletin sırtındaki istihdam yükünün artacağını dile getiren Kübra Erman Karaca, bunu yönetmek için devletin eğitim reformları yapıp, toplumu yeni iş gücü ihtiyaçlarına göre dönüştürmesi gerektiğini vurguluyor.

Karaca'ya göre, bu alanda önemli bir potansiyele sahip olan ülkemizde, son yıllarda veri, veri analitiği, yapay zekâ ve kognitif uygulamaların
bilinirliği arttı ve iş dünyası bu yeni teknolojileri konuşur hâle geldi. Bankacılık ve finans, telekomünikasyon sektörleri başta olmak üzere, müşteri deneyimini iyileştirmeye yönelik yapay zekâ teknolojisine dayalı çözümlerden, fabrikalarda verimliliği artıran Nesnelerin interneti (loT) çözümlerine kadar çok geniş bir yelpazede ilgi artıyor. Dünyada ise yapay zekâ kullanımı, perakende, ulaştırma ve sağlık gibi çok çeşitli alanlarda kullanılıyor.

Kübra Erman Karaca, "Türkiye olarak henüz yolun başında olsak da ülkemizin bu yeni teknolojilerden faydalanarak rekabet avantajı elde etmesi için iş dünyasına büyük sorumluluk düşüyor. Yeni sisteme adapte olmalı, bu alanda yatırımlar yapmalı ve büyümemizi bu yönde sürdürmeliyiz" değerlendirmesinde bulunuyor.

"İNŞAAT ŞİRKETLERİ, MÜŞTERİLERİ YAPAY ZEKÂYLA ANALİZ EDEBİLİR"

Karaca, inşaat sektöründe yapay zekânın, güvenlik, tasarım, projelendirme, takip ve bakım konularında hızlı, güvenilir ve optimal kararlar alınmasında destek çözümler sunduğunu belirterek, şu bilgileri aktarıyor: "Örneğin, chatbot'lar birçok müşteri çağrı merkezi için birer standart hâline gelecek ve müşterilere daha hızlı yanıt verme konusunda önemli katkılar sağlayacak. Aynı zamanda müşterilerin kendilerine ait verileri paylaşmayı kabul ettikleri şirketler, bu müşterilere yapay zekânın yetenekleri sayesinde daha iyi ve müşterinin tercih ettiği çerçevede kişiselleştirilmiş hizmet sunacak. Bu, inşaat sektörüne de önemli katkılar sağlayacak. İnşaat şirketleri müşterilerinin kim olduğu, ne satın aldıkları, alışkanlıkları, şirketlerini çevrelerine önerip önermedikleri gibi bilgileri yapay zekâ sayesinde analiz ederek önemli öngörülere erişebilecek. Bu da satış gelirlerini destekleyebilecek bir faydaya dönüşecek.

Veri merkezleri gibi büyük ölçekli ticari ve endüstriyel sistemler çok fazla enerji tüketir ve bu firmalar için enerji kullanımının azaltılması büyük önem arz eder. Örneğin Google, veri merkezlerinin enerji verimliliğini artırmak için tamamen yapay zekâya geçti ve yüzde 40 verimlilik artışı sağladı. Benzer uygulamalar Türkiye'de konut ve iş yerleri için de değerlendirilirse sektöre önemli katkılar sağlayacaktır.

Yapay zekâ teknolojisinin hedefi, bir insan aklının yerini almak değil, insanlara yardımcı olmak. Bu nedenle gelecekte bu teknolojileri kullanabilen iş gücüne ihtiyaç olacak. Her sektör gibi inşaat sektöründe de yeni nesil teknolojileri kullanabilen istihdamın bugünden yetiştirilmesi ve bu konuda gerekli yatırımların yapılması büyük önem taşıyor."