Konut

İnşaat şirketleri ofis projelerine hız verdi!

Artan ofis ihtiyacı karşısında inşaat şirketleri plaza yatırımına hız verdi. Önümüzdeki 3 yılda İstanbul'da ofis metrekareleri toplamı 3.8 milyon metrekareden 6.5 milyona çıkacak.

Artan ofis ihtiyacı karşısında inşaat şirketleri plaza yatırımına hız verdi. Önümüzdeki 3yılda İstanbul'da ofis metrekareleri toplamı 3.8 milyon metrekareden 6.5 milyona çıkacak. Ofislerde çalışanların sayısı da 191 binden 325 bine yükselecek.


Türkiye'nin en gelişmiş ofis pazarı olan İstanbul'da ofis yatırımları hız kesmiyor. Pek çok yerli firma daha büyük ofis alanlarına ihtiyaç duyarken, uluslararası şirketlerin de bölge merkezlerini İstanbul başta olmak üzere Türkiye'deki çeşitli şehirlere taşıması da ofis talebini artıran unsurlar arasında yer alıyor. Talepteki bu yükseliş, arzdaki patlamayı beraberinde getiriyor.  


Uzmanlara göre, önümüzdeki 3 yıl ofis pazarı için daha da belirleyici olacak, inşaat halindeki projelerin de tamamlanmasıyla toplam kiralanabilir ofis alanının 3.8 milyondan 6.5 milyon metrekareye çıkması bekleniyor. İstanbul'daki mevcut 3.8 milyon metrekare toplam kiralanabilir A sınıfı ofis alanında yaklaşık 191 bin kişi çalışıyor. 2017 yılında ofis alanının 6.5 milyon metrekareye çıkmasıyla çalışan sayısının da 325 bin kişiye ulaşacağı öngörülüyor. 


Yüzde 70 büyüyecek 


Türkiye Ülke Başkanı Avi Alkaş, Türkiye'nin en gelişmiş ve aktif ofis pazarı olmaya devam eden İstanbul'un ülke çapındaki yüksek kalitede modern ofis arzının yaklaşık yüzde 80'iııi sağladığını anımsatıyor. Ona göre, Merkezi İş Alanı'nda (MİA) 2014 yılında Levent, MİA dışında Avrupa yakasında Kağıthane ve Seyrantepe, Anadolu yakasında Ümraniye, Ataşehir, Kozyatağı, Küçükyalı, Maltepe ve Kartal yerel ve uluslararası ofis kullanıcılan tarafından en çok tercih edilen bölgeler olarak öne çıktı. 

Alkaş, "İstanbul'daki A sınıfı ofis pazarı son 5 yıllık süreçte yaklaşık yüzde 78'lik bir artış gösterdi. İstanbul bugün 3.8 milyon metrekarelik kiralanabilir alan sunuyor. Bunun 2017'de, yüzde 70'lik büyümeyle 6.5 milyon metrekareye ulaşması bekleniyor. Şu anda inşaat halinde olan ofis arzı alt bölge bazında değerlendirildiğinde, MİA'da yüzde 38'lik, MİA dışı Avrupa yakasında yüzde 49'luk, Anadolu yakasında İstanbul Finans Merkezi'nin etkisiyle yaklaşık yüzde 130'luk artış yaşanacağı öngörülüyor" dedi. 


Yatay ve geniş ofis isteniyor 


Nitelikli ofis talebinin her geçen gün arttığını vurgulayan Avi Alkaş, çalışma alanlarındaki konfor standardını yükselten A sınıfı ofislerin son yıllarda giderek artan bir oranda tercih edildiğini dile getirdi. Alkaş, sözlerini şöyle sürdürdü: "Son yıllarda kurumsal firmalar tek katta bin metrekareden büyük kiralanabilir alan sunan ofis binalarını seçiyor. Yatay ve geniş kat planları olan, ofis verimliliği, konforu ve teknolojisi konusunda çıtayı yükselten ve açık ofis sistemine uygun alanlar, çalışan verimliliğini artıracak şekilde tasarlanıyor. Ofis alanlarının verimli kullanılmasına ve ofisin yerinin raylı ulaşım sistemlerinin olduğu bölgelere yakın olmasına önem veriliyor." 


METROYA YAKINSA...


Mevcut raylı hatlar dışında planlanan raylı hatlar bile ofis merkezlerinin taşınmasına yol açıyor. Artık uluslararası ve ulusal şirketler, merkez seçerken ofisin niteliklerinin yanı sıra raylı sistemlere olan yakınlığına da çok dikkat ediyor. Hatta uluslararası şirketler ofis seçerken, metroya 500 metreden fazla yürüme mesafesi olan yerleri kabul etmeyip daha fazla kira ödeyecek olsalar da yakın ofisleri tercih ediyor. JLL Türkiye Ülke Başkanı Avi Alkaş, metro projelerinin olduğu bölgelere artan arz ve taleple birlikte kira oranlarında da bir yükselme eğilimi olduğunu söyledi. 

Ofis merkezi anlamında popüler bölge olan LeventMaslak hattı dışında Avrupa yakasında Kağıthane, Seyrantepe, Anadolu yakasında ise Kozyatağı, Maltepe, Ümraniye, Kartal bölgelerine talep her geçen gün artıyor. 


Milliyet