Sektörel

İnşaat şirketlerinin yüzde 25'i kapandı!

Yılın ilk 5 ayında toplam 47 bin 393 işyeri açıldı, 25 bin 785'i kapandı. Kapanan işyeri oranı kriz yıllarının bile üzerine çıktı.

Ekonomik durumun en önemli göstergelerinden birisi olan işyerlerinin açılma ve kapanma oranı verilerine ilişkin son rakamlar sıkıntıya işaret ediyor. Kapanmalar son 19 yılın en yüksek seviyesine ulaşmış durumda.

Ankara Ticaret Odası'nın (ATO) Türkiye İstatistik Kurumu verilerinden yararlanılarak yapılan çalışmaya göre, bu yıl ilk 5 ayda, açılan her 100 işyerine karşılık 54 işyeri kapandı, açılan her 100 ticari küçük işyerine karşılık da 148 işyeri kapandı.

Dünya ekonomisinin yavaşlaması, memur maaşlarının satın alma gücündeki azalma, Çin faktörü, SSK prim yükü, kredi geri ödemelerindeki sıkıntıların da aralarında bulunduğu nedenlerle sıkıntı yaşayan işletmeler, geleceğe ilişkin umudunu da yitirince çareyi kapıya kilit vurmakta buldu.

Araştırmada, şirket ve firmalardan oluşan işletmelerin ekonomik krizlerin yaşandığı yıllarda bile bu derecede kötü etkilenmedikleri ifade edildi. Araştırmaya göre, ekonomik bozulmadan işletmelerin en fazla etkilendikleri 1989 yılında, işyerlerinin kapanma oranı yüzde 51.2 olmuştu.

1994 krizinde açılan her 100 işletmeye karşılık 20 iş yeri kapanırken, 2001 krizinde bu sayı 35'e yükseldi. 2007 yılında yüzde 32.3 olan kapanma oranı, bu yılın ilk beş ayında yüzde 54.4'e çıktı. Bu dönemde, şirket ve kooperatiflerle bunların dışında kalan ticari işletmeler olmak üzere toplam 47 bin 393 iş yeri açılırken, 25 bin 785 işyeri kapandı.

Söz konusu dönemde yönetim şekli "şirket" ve "kooperatif" olan işyerlerinde kapanma oranı yüzde 18 oldu. 24 bin 723 şirket, kooperatif açıldı, 4 bin 450'ü  kapandı. Şirketler içerisinde kapanma oranı en yüksek olanlar limited şirketler oldu. 2008 Ocak-Mayıs'ta limited şirketlerinde kapanma oranı yüzde 89.7 olarak gerçekleşti. Aynı dönemde, kapanma oranı anonim şirketlerde yüzde 7.5, kolektif şirketlerde binde 8, kooperatiflerde de yüzde 2 oldu.

'Sinek avlıyorlar'

ATO Başkanı Sinan Aygün, kapanan işyerlerindeki artışın endişe verici olduğunu belirtti ve kapısına kilit vuran işletmelerin işsizlik oranını artıracağını kaydetti. İşyerlerinin kapanmasının tüketim daralmasının en büyük göstergesi olduğunu kaydeden Aygün, "Piyasada inanılmaz bir durgunluk yaşanıyor. Tüccar, esnaf sinek avlıyor" dedi.