23 / 11 / 2024
fuzul

İnşaat son darbeyi kapatma davasıyla yedi, çıkış yolunu dışarıda arayacağız

İnşaat son darbeyi kapatma davasıyla yedi, çıkış yolunu dışarıda arayacağız

MDF'nin üretimini yapan firmalar, Türkiye'de pazarın daha da daralacağı endişesiyle yurtdışında yatırıma yöneliyor.




Türkiye'nin en büyük MDF üreticisi Yıldız Entegre de Rusya ve İran'da yatırım için harekete geçti. Konut sektörünün, devam eden inşaatlarla ayakta durduğunu belirten Yıldız Entegre Yönetim Kurulu Üyesi Hasan Yıldız, ülkenin küresel dalgalanmalardan kaynaklanan şokları atlatıp toparlanmaya çalıştığı dönemde AK Parti hakkında açılan kapatma davasının şok etkisi yaptığını belirtiyor. Yıldız, "Kapatma davası olmasaydı bu yıl ve 2009'da inşaat sektörü canlanabilir, buna bağlı olarak mobilyaya olan talep de yeniden hareketlenebilirdi. Ancak dava sebebiyle belirsizliğin artması piyasaları daha da daraltacak. Biz de bu gelişmeler üzerine yurtdışı pazarlarda büyüme planlarımıza hız verdik." diyor.

Türkiye genelindeki başarılı bayileri ile çıktığı Hong Kong ve Japonya turunda Türk gazetecilere açıklamalar yapan Yıldız, aile olarak 4 kuşaktır kereste işiyle uğraştıklarını anlattı. Endüstriyel MDF üretiminde Yıldız ailesinin Türkiye'deki pazarın yüzde 60'ını elinde tuttuğunu vurgulayan başarılı işadamı, babası Fehmi Yıldız'ın başında bulunduğu Yıldız Entegre'nin sektörde lider, büyük amcası Mehmet Yıldız'ın Starwood'la üçüncü ve diğer amcası Ahmet Yıldız'ın da Yıldız MDF şirketiyle birbirine rakip olarak dördüncü sırada yer aldığını kaydetti. Yıldız, "Aile bağlarımız çok güçlü ama işte profesyoneliz. Diğer amcalarımın cirolarını ancak İSO sıralamasında görüp öğreniyorum." diye konuştu. Yıllarca ailece kereste işinde çalıştıktan sonra 1990'da kardeşlerin ortaklıktan ayrılma kararı aldığını ve herkesin kendi yoluna devam ettiğini dile getiren Hasan Yıldız'ın babası Fehmi Yıldız, 1990'da Samsun'da ahşap malzemenin ihtiyacı olan tutkal üretimine başlamış. 1997'de İzmit Yeniköy'de ikinci bir tutkal fabrikası kuran aile, 2000'de MDF fabrikası satın alarak kereste işine yeniden döndü. 2002'de Vario markasını piyasaya sunan aile, MDF üretimine geçtikten sonra şirketin merkezini Samsun Bafra'dan İzmit'e taşıdı. Bugüne kadar toplam 225-250 milyon Euro arasında yatırım yapan firma, günlük bin metreküpten bin ağaç işleme kapasitesini üç bin metreküpe çıkardı. 36,5 milyon dolar ihracat yapıyor. Keresteyi odun halde çoğunlukla yurtdışından alıp kendi fabrikalarında işleyen firmanın ithalatı ise 157 milyon dolar. Hasan Yıldız, "Odunu işleyip iç pazara verdiğimiz için yurtdışından ithalatın da önünü kestik. Ve bu şekilde ekonomiye büyük katkımız oluyor." diyor. Türkiye'de orman mevzuatında değişiklik yapılmadığı için yeterli kereste üretimi yapılamadığını dile getiren Yıldız, bu şekilde ülke sermayesinin yurtdışına gittiğini söyledi. Endüstriyel ağaç üretimine geçilmesi gerektiğini anlatan Yıldız, şunları aktardı: "Türkiye'de özel ormancılık yasasının çıkması lazım. Endüstriyel ağaç üretim çiftlikleri kurularak bir taraftan ağaç kesimi yapılmalı, diğer taraftan ekim yapılarak sektörün ihtiyacı karşılanmalı."

MDF, suntanın tahtını sallıyor

Yıldız Entegre Yönetim Kurulu Üyesi Yıldız'ın verdiği bilgiye göre Türkiye'de son yıllarda mobilya üretiminde sunta kullanımı giderek azalıyor. Bunun yerine göze hitap eden MDF ürünleri tercih edilmeye başlandı. Yıldız, "Sunta kullanımı yüzde 75'lerdeyken 50'lere geriledi. MDF ile sunta kullanım oranı neredeyse eşitlendi. Fiyatları suntaya göre biraz daha pahalı olmasına rağmen tüketiciler MDF ürünlerini tercih ediyor." diyor. MDF, orta yoğunlukta lif levha anlamına geliyor ve 'Medium Density Fiberboard' kelimelerinin baş harflerinden oluşuyor. Orta sertlikte bir levha olan MDF, odun veya diğer selülozik hammaddelerden elde edilen liflerin belirli bir rutubet derecesine kadar kurutulduktan sonra yaklaşık yüzde 9-11 oranında sıcaklıkta katılaşan karakterli bir tutkal ile tutkallanarak sıcaklık ve basınç altında preslenmesiyle oluşuyor. MDF, her noktasının homojen yoğunlukta olması, standart boyutlarda elde edilebilmesi, freze işlemlerindeki mükemmelliği, yüzey ve kenarlardan uygulanan vidaları iyi tutması sebebiyle tercih ediliyor.

İran'da fabrika kuracak

Yıldız Entegre'nin yeni hedefi yurtdışı pazarlarda büyümek. Türkiye'de yaşanan yoğun rekabetin yanı sıra ekonomik ve siyasi gelişmelerin etkisiyle pazarın daralması, firmanın yurtdışı yatırım planlarının hız kazanmasına sebep olmuş. İran ve Rusya gibi inşaat ve mobilya sektörünün gelecek vaat ettiği ülkelere yatırım için kolları sıvayan firma, İran'da montaj ve depo tesisini hayata geçirip sonrasında üretim için fabrika kurmayı hedefliyor. 2007 cirosu 734 milyon YTL olarak gerçekleşen Yıldız Entegre, bu yıl yüzde 10-15 büyüme planlıyor. İzmit'teki fabrikasında 1.200 kişiye istihdam sağlayan firma Vario Clic, Vario Door, Vario Lam ve Vario Profil ile MDF, parke, kapı, profil ve dekorasyon ürünlerinin üretimini gerçekleştiriyor. İstanbul Sanayi Odası'nın 2006 yılı ilk 500 büyük sanayi kuruluşları listesinde 87'nci sırada yer alan Yıldız Entegre, Türkiye'deki MDF üretiminin yüzde 35'ini tek başına gerçekleştiriyor.
 
İsa SEZEN / Zaman 


Geri Dön