Genel

İnşaat yapı denetimlerini yerel komisyonlar yapacak!

Yapı Denetim Kanunu'nda değişiklik öngören kanun teklifi kabul edildi. Her ilde yapı denetim komisyonu kurulmasını beraberinde getiren bu düzenlemeyle yapı denetimleri yerel birimler tarafından yerine getirilecek

TBMM Bayındırlık, İmar, Ulaştırma ve Turizm Komisyonu, Yapı Denetim Kanununda değişiklik öngören kanun teklifini kabul etti.   Teklife göre, illerde de İl Yapı Denetim Komisyonları kurulabilecek.
Bayındırlık ve İskan Bakanı Mustafa Demir, teklifin komisyondaki görüşmeleri sırasında yaptığı konuşmada, yapı denetimine ilişkin kanunun 2001 'de çıkarıldığını anımsattı. 1999 depremlerinin güvenli yapıların yapılması konusundaki düşüncelerini pekiştirdiğini ifade eden Demir, '1999 'da ruhsatlı yada ruhsatsız ve kaçak binaların neredeyse birbirleriyle yarıştığı bir afeti yaşadık' dedi. Demir, yapı denetiminin 19 ilde pilot uygulamasının devam ettiğini belirterek, “Bu   uygulama, yüzde 98 güvenli yapı yapılmasını temin etti. şžimdi yapı denetimini 81 ilde uygulamak istiyoruz. Türkiye 'de yapılan binalarında Japonya 'da olduğu gibi 9 şiddetinde depreme dayanıklı şekilde yapılması gerek. Bu teklifi Meclis kapanmadan yasalaştırmak istiyoruz ” diyerek sözlerini bitirdi.