İnşaatçılar Ankara'ya gidiyor!
İmar Kanunu'nda yapılması planlanan düzenlemeye karşı çıkan inşaatçılar Ankara'ya çıkarma yapacak. 250 sektör temsilcisi salı günü Başbakan Davutoğlu'yla rant vergisi başta olmak üzere sorunlarını konuşacak
Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun açıkladığı İmar Kanunu değişikliği, hem tüketiciler hem de inşaatçılardan tepki aldı. Ekonomi Bakanlığı öncülüğünde Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun da katılacağı toplantı için KONUTDER, İNTES, GYODER ve Türkiye Müteahhitler Birliği'nin önderliğinde 250'ye yakın sektör temsilcisi, 27 Ocak Salı günü Ankara'ya gidiyor. Edinilen bilgilere göre, saat 13:00'te Marriott Otel'de gerçekleşecek toplantının gündem maddeleri arasında inşaatçıların yeni düzenlemedeki rant vergisiyle ilgili sıkıntıları da bulunuyor. Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun 'Kamuda Şeffaflık Paketi' kapsamında açıkladığı İmar Kanunu'ndaki yeni düzenlemeye göre, belediyeler, plan değişikliklerinde yüzde 40 ila 80 ila 100 arasında belirlenecek oranda değer artış payı alacak. Rant vergisi kararının büyümenin lokomotif sektörü inşaatı baltalayacağını belirten sektör temsilcileri, "Bu karar sektörü durdurur. Zincirleme reaksiyon yaratır. İnşaatla beslenen 250 alt sektör olumsuz etkilenir. Kimse yatırım yapmak istemez bu da işsizliği artırır" diyor. İnşaatçıların tepki gösterdiği maddeler arasında sektörün sorunlarının başında gelen inşaat ruhsatları ve imar planlarının müktesap hak olması konusu da bulunuyor. İnşaat ruhsatlarının mutlak suretle alındığı dönem için 5 yıllık müktesap hak olması gerektiğinin altını çizen inşaatçılar, bu konuda da yeni bir düzenleme istediklerini Başbakan Davutoğlu'na anlatacak. Sektör temsilcileri, "Mevcut haklar devam etsin, yeni projelere yeni plana göre ruhsat verilsin" önerisinde bulunacak.
Vergi yükü azalsın
İnşaat sektörünün en önemli gündem maddeleri arasında KDV yükünün azaltılması da bulunuyor. Sektördeki vergi yükünün üreticiler için çok ağır olduğunu belirten inşaatçılar, "Ekonominin lokomotifi olan sektörümüzde vergi yükleri çok ağır ve ne yazık ki teşvik görmüyor. İnşaat ruhsatı, damga vergisi ve tapu devri harçları gibi pek çok gider üreticiyi olumsuz etkiliyor" yorumunu yapıyor. Fransa'da yüzde 5.5, İtalya'da yüzde 4, Belçika'da yüzde 5 olan KDV'nin ülkemizde yüzde 18 olduğuna dikkat çeken sektörün önde gelen isimleri tüm konut tiplerinde katma değer vergisinin yüzde 8 olması konusunu da masaya yatıracak.
Bakanlıklar ortak çalışsın
İnşaatçılar, Başbakan Ahmet Davutoğlu'na sektörün sorunlarının yanı sıra çözüm önerileri de sunacaklar. Türkiye'de yaşanan siyasi ve ekonomik istikrarın yabancı yatırımcının iştahını kabarttığını dile getiren müteahhitler, daha fazla yatırımcı çekmeye yönelik proje geliştirdi. Buna göre ülkemizdeki gayrimenkulleri yurtdışına pazarlamak için Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ile Turizm Bakanlığı'nın ortaklaşa çalışması gerektiğinin altı çiziliyor.
'Tapu menkul kıymete dönüşür'
Şehir plancısı Hüseyin Oflaz, İmar Yasası'ndaki yeni düzenlemelerden bazılarının metropollerde kaos yaratabileceği uyarısında bulundu. İmar transferi konusunda hak sahiplerine sertifika verileceğini belirten Oflaz, bu sertifikalarla birlikte tapunun menkul kıymete dönüştürüldüğünü söyledi. Oflaz, "Bu riskli bir durumdur, çünkü söz konusu menkul kıymetlerin, tapu daireleriyle, tapuyla nasıl ilişkilendirileceğine dikkat etmek gerekir, tapu Türkiye'de en güvenilir evraktır" dedi. Düzenleme sonrasında, bireysel imar planı tadilat taleplerine sınırlama getirilmesi gerektiğini belirten Oflaz, "Herkes imar hakkımı artır derse ne olacak? Bu oranda sosyal donatı alanlarını artırabilecek miyiz?" dedi.
Seda Tabak / Sabah