Sektörel

İnşaatçılar dövizle taksitlendirmeye devam edecekler

Aşçıoğlu İnşaat ve Ant Yapı konut satışında dövizle taksitlendirmeye devam edeceklerini söylerken, sektörün diğer temsilcileri ise dövizle satılan proje sayısının kararla azalacağını belirttiler

Dövizle borçlanma yolunun kapanması,  gayrimenkul sektöründe de yankı buldu. Özellikle yüksek gelir grubu için inşa edilen projeler genellikle dolar bazlı fiyatlandırıldığı için, dövizle borçlanmanın engellenmesi sektörü etkileyecek. Öyle ki, bazı firmalar ödeme planlarını kendi içlerinde ayarlıyor. Bu durum karşısında sektörün bazı temsilcileri, artık kendi kredilendirme sistemlerinin de döviz cinsinden olamayacağını belirtirken, diğer bir kesim ise "Bizi etkilemez" diyor.

Aşçıoğlu İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Yaşar Aşçıoğlu: Dövize endeksli planlarımızı yapmaya devam ederiz. Banka kredisi almak isteyenler gidip TL alır. Dolarla satılan projelerde TL'ye dönüş ya da yenilerde TL ile çıkma durumu olmaz. Döviz hareketli. Bir zam, bir indirim yapamayız. Piyasalar ve maliyetlerimiz de dövize endeksli. O nedenle döviz bazlı satış yapıyoruz.

Ant Yapı Yönetim Kurulu Üyesi Mehmet Okay: Risk alıp kazanan müşteri de oluyo, zarar eden de... Çok faiz ödemek istemeyeni  kısıtlıyor uygulama. Döviz cinsinden para kazanana kullandırmak gerek. Kendi içimizdeki borçlandırma düzenlerinde bizim de TL'ye dönmemiz gerekecek. Yüksek olasılıkla yasal olarak biz de dövizle borçlandırmayız.

Sinpaş GYO Genel Müdür Yardımcısı Seba Gacemer: Serbest piyasa koşullarında yasak kavramını doğru bulmuyoruz. İnsanları korumak için önemli olan durumun risklerini anlatmak. Ayrıca, piyasada faiz oranları TL ile borçlanmaya yönlendirmek için yeterince düşük değil. Bu karar firmaların da dövizle borçlandırmasının önünü keser. Dövizle çıkan proje sayısı azalır.

Krea Gayrimenkul İcra Kurulu Başkanı Hakan Kodal: Zamansız bir uygulama. Piyasada zaten borçlanma sıkıntısı var.  Yurt dışından gelen alıcılar da TL borçlanma riski yerine başka ülkeleri seçerler. Bu durum finans kuruluşlarının kredi vermesini etkiler. Şirketler kendi içinde taksitli satış yapıyor; kredi vermiyor.
Menekşe Ataselim/Gazete Habertürk