26 / 12 / 2024

İnşaatçılardan Başbakan'a destek: İthal çivi bile almam!

İnşaatçılardan Başbakan'a destek: İthal çivi bile almam!

İnşaatın devlerinden de Başbakan Erdoğan'ın yerli ürünlerin kullanılmasına ilişkin tebliğine tam destek geldi. İnşaat sektörü yerli ürünle ekonomik büyümeye katkı sunmaya devam edecek



Cari açığın çözümüne yönelik ekonomi yönetimi tarafından hazırlanan ve Başbakan Tayyip Erdoğan imzasıyla Resmi Gazete'de yayımlanan ülke ihtiyaçlarının yerli üretimden karşılanmasına ilişkin genelgeye olumlu tepkiler gelmeye devam ediyor. Türkiye ekonomisinin lokomotif sektörlerinden inşaat sektörünün devleri de Başbakan'ın çağrısına tam destek vererek, 'İnşaatımda ithal çivi bile kullanmam' mesajı verdi. Sektörel dernek temsicileri ve önde gelen inşaat şirketi sahipleri, inşaat sektöründe yerli kullanım oranının yüzde 95'ler seviyesinde olduğunu ifade ederek, yerli üretim yapan inşaat malzemesi sanayicilerinin desteklenmesi gerektiğini ifade ediyorlar. Sektör bileşenleri yerli üretimin artmasının cari açığın azaltılmasının yanı sıra, olası bir krize kalkan olacağı, istihdamı artıracağı ve ekonomik büyümeye katkı sağlayacağı görüşünde birleşiyor.

İNşžAATçININ TERCİHİ YERLİ ÜRÜN
İnşaatçılar Derneği (İNDER) Başkanı Nazmi Durbakayım, ulusal ürünlerin kullanılması halinde ülkedeki cari açık biraz daha kolay kapanabilir. İthal ürünler satış kolaylığı ve şıklık getiriyor olabilir ama şıklık mutlaka ithal veya markalı ürünle olmuyor. Malzemelerin seçiminde muhakkak ki tedarikçi ile birlikte karar vermemiz lazım' diye

Sinpaş GYO İcra Kurulu Başkanı Ömer Faruk çelik:
Yerli malı seferberliği başlatılmalı
çocukluğumuzda yerli malı haftası vardı. Cari açığın çözümü yerli malı üretiminin ve tüketiminin desteklenmesinden geçiyor. Yerli üretim ve ihracata dayalı üretim teşvik edilmeli. Bu bir seferberlik şeklinde olmalı. Sinpaş GYO olarak yüzde 100'e yakın oranda yerli ürün kullanıyoruz. Mimarlar, tasarımcılar ve konut üretici yerli ürün kullanımına öncelik vermeli.

Ağaoğlu İnşaat Başkanı Ali Ağaoğlu:
Pahalı da olsa tercihim yerli ürün
Cari açığın azaltılmasında önemli bir işlev görecek olan Başbakan Erdoğan'ın Türkiye'de üretilen ürünlerin kullanılmasına ilişkin genelgenin altına aynen imzamı atıyorum. İthal ürün 10 kuruş, yerli ürün 10.5 kuruş olsun, yerlisini kullanıyorum. Satınalma ekiplerime de, teknik ekiplerimi de yerli ürün kullanmaları konusunda kesin talimatım var. Asansörün dışında hemen hemen ithal hiçbir ürün kullanmıyoruz. Projelerimizde ankastre ürünler ve beyaz eşyada da tüketicinin eleştirisine rağmen yerli ürün tercih ediyoruz. Son olarak 5 bin konut için 35 bin parça beyaz eşya siparişini Vestel'e verdim.

GYODER Başkanı Işık Gökkaya:
Yerli ürün, istihdamı da artıracak
Yalnızca konut sektöründen küçük bir pay alan lüks konut projelerinde ithal ürünler kullanıyor. Türkiye ekonomisinin en hassas noktası cari açık. 60 milyar dolarlık cari açığın 40 milyarını ithal enerji oluşturuyor. Artık inşaat sektöründe enerji tasarruflu, enerji verimliliği yüksek, yeşil binalar dönemi başladı. Yerli ürün kullanımı istihdama ve büyümeye de katkı sağlayacaktır.

Sur Yapı Yönetim Kurulu Başkanı Altan Elmas:
Projelerimizde ithal ürüne yer yok
SUR Yapı olarak ürettiğimiz konutlarda demirden, çimentoya, betondan, vitrifiyeye, seramikten bataryaya kadar yüzde 90-95 Türkiye'de üretilen markalı ürünleri kullanıyoruz. Türkiye'de üretilen inşaat malzemeleri içinde lüksün her çeşiti var. Türk inşaat malzemesi sanayi gelişmiş düzeyde ithal ürüne ihtiyacımız yok. Başbakan Tayyip Erdoğan'ın genelgesini olumlu buluyor ve destekliyorum.

Sabah


Geri Dön