Sektörel

İnşaatçılardan KDV mahsuplaşması önerisi!

Bursa İnşaat Zirvesi'nde konuşan İnşaatçılar Derneği (İNDER) Yönetim Kurulu Başkanı Nazmi Durbakayım, konutta şirketlerin KDV mahsuplaşmasının, şahıslara da tanınmasının faydalı olacağını söyledi. İşte toplantının detayları...

Bursa İnşaat Zirvesi'nde konuşan İnşaatçılar Derneği (İNDER) Yönetim Kurulu Başkanı Nazmi Durbakayım, "KDV'den muaf olalım şeklinde bir yaklaşımımız yok. Ancak konutu bir şirket aldığında ödediği KDV'yi mahsup etme şansı varken, şahıs aldığında KDV maliyetin üzerine konuluyor. Şahısta da mahsup imkanı olduğu takdirde KDV işlevselliğini sürdürecektir" dedi. 


Uludağ Üniversitesi'nde düzenlenen 2. Bursa İnşaat Zirvesi'de konuşan Durbakayım, TOKİ'nin başlattığı hasılat paylaşım modeli ve Emlak Konut GYO'nun yaptığı projeler ile konut sektörünün 2004 itibariyle milat yaşadığını söyledi. 


Durbakayım, "Sektörümüzde konutla ilgili KDV, harç, vergi gibi birtakım yüklerden bahsediyoruz. KDV'den muaf olalım, şeklinde bir yaklaşımımız yok. Ancak konutu bir şirket aldığında ödediği KDV'yi mahsup etme şansı varken, şahıs aldığında KDV maliyetin üzerine konuluyor. Şahısta da mahsup imkanı olduğu takdirde KDV işlevselliğini sürdürecektir. KDV'de böyle bir düzenleme ele alınabilir" diye konuştu. 


"Mülk almak suretiyle bir takım kazançlar sağlamaya çalışıyoruz" ifadesini kullanan Durbakayım, "Bu bir kısmı değerlendirilmek üzere satın alınan konutlarda yaşantı tam oturmuyor. Burada da firmaların daha şeffaf olarak halka açılmaları, tahvil çıkartmaları gerekiyor. Böylece hiçbir zaman stok şeklinde kullanılmayan konutlar birikmeyecek, sektör de daha fazla vergi verir ve şeffaf hale gelecek" dedi. Durbakayım ayrıca 1967 yılında kurulan İstanbul İnşaatçılar Derneği'nin oda talebi olduğuna da değindi. 


"Latin Amerika ve Afrika ülkelerinde konut açığı var"


Çevre ve Şehircilik Bakanı İdris Güllüce ise proje kalitesi ile insanların tarzları ve mimarinin örtüşmesi noktasında sıkıntılar yaşandığını belirterek, bu konuda üniversitelerin çalışması gerektiğini söyledi. İnşaat sektörünün önüne büyük hedefler koyması gerektiğini, nasıl Türkiye'nin sektörde ikinci olduysa birinci de olabileceğini dile getiren Güllüce, müşavirlik noktasındaki eksikleri de el ele tamamlamaları gerektiğini kaydetti. Müteahhitlere yurtdışına açılmaya davet eden Güllüce, özellikle Latin Amerika ve Afrika ülkelerinde konut açığı bulunduğunu ve müteahhitlerin bu ülkelere gitmesi gerektiğini söyledi. Güllüce, Türkiye'nin kadastrosunu bir yıl içinde bitirmeyi planladıklarını belirterek, "Yüzde 60'ını tamamladık. Bunu ihraç da etmek istiyoruz" dedi. Güllüce, Türkiye'de konut fazlası olmadığını, ancak pazarlama sorunu olabileceğini söyledi.



Dünya