29 / 04 / 2024

İnşaatçıların ilgisini çeken Konya'da projeler yükseliyor!

İnşaatçıların ilgisini çeken Konya'da projeler yükseliyor!

Türkiye sanayisinin büyük bölümünü barındıran Marmara Bölgesi'nin yükünü azaltmaya aday iller arasında gösterilen Konya'da projeler hızla yükseliyor



Türkiye'nin yeni dönemde önce çıkacak şehirleri arasında yer alan Konya, inşaatçıların ilgisini çekmeye devam ediyor. Türkiye sanayisinin büyük bölümünü barındıran Marmara Bölgesi'nin yükünü azaltmaya aday iller arasında gösterilen Konya'da projeler hızla yükseliyor. Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Akyürek, 'Desteklenirsek Marmara'nın, İstanbul'un yükünü hafifletmeye hazırız.' dedi.  
 
Ülke sanayisinin Marmara Bölgesi'nde yoğunlaşması sonucu özellikle İstanbul'da trafik ve yapılaşmada içinden çıkılmaz problemler oluşuyor. İstanbul ile birlikte  İzmir  ve Ankara'nın yükünü dağıtmak için Anadolu'da başka yıldız şehirler ve cazibe merkezleri oluşturulması üzerinde duruluyor. çekim merkezi olmaya aday şehirlerden biri de aralık ayındaki Mevlana şžeb-i Arus törenlerine yetişecek olan hızlı trenle Ankara'ya ve ileride İstanbul'a bağlanacak olan Konya. Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı Derneği (GYODER) 'Gelişen Kentler Zirvesi'nin ikincisini Anadolu'da cazibe merkezi olma potansiyeli gördüğü Konya'da düzenledi.

Konya'da yeni yatırım imkanlarının ele alındığı zirvenin dünkü bölümünde konuşan Toplu Konut İdaresi (TOKİ) Başkanı Erdoğan Bayraktar, Konya'nın yeni cazibe merkezi olmaya aday şehirlerin başında geldiğini söyledi. Bayraktar, 'Eğer bu cazibe merkezi olacak şehirlerin cazibesini artırmazsak Marmara'nın sorunlarını çözemeyiz. İzmir'in, İstanbul'un sorunlarını çözemeyiz.' dedi. Konya'da 2 bin adetin üzerinde yeni konut inşasına kurum olarak devam ettiklerini belirten Bayraktar, salaş ve misyonunu tamamlamış yapılaşma alanlarında da kentsel dönüşüm yapacakları merkezlerden birinin de Konya olacağını açıkladı. Bayraktar, hızlı trenle önce Ankara'ya, ardından Marmara'ya, duble yolla da İzmir'e bağlanacak Konya'nın ulaşım altyapısı ve ekonomik potansiyeliyle yeni çekim merkezi olmasını öngördüklerini kaydetti.

Zirveye ev sahipliği yapan Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Akyürek ise, Türkiye'de KOBİ vasfına sahip en fazla işletmenin bulunduğu şehrin Konya olduğunu söyledi. Konya'da 30 bin küçük ve orta ölçekli işletme bulunuyor. Ancak bunların 20 binden fazlası 1-3 kişilik çalışana sahip. Avrupa'nın birçok ülkesinden geniş topraklara ve yatırım için gerekli altyapıya sahip olduklarına işaret eden Başkan Akyürek, 'Yıldız, cazibe merkezi şehir olarak Marmara'nın, İstanbul'un yükünü hafifletmeye hazırız. Konya gibi gelişen şehirler desteklenirse biz bu yoğun bölgelerin yükünü alabiliriz.' dedi.

Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı Derneği'nin toplantısına katılan çalışma Bakanı Ömer Dinçer de, sağlıklı bir finansman yapısı sağlanmaması halinde bu yılın ilk yarısında inşaat sektöründe görülen yüzde 21'lik büyümenin kriz habercisi olabileceğini söyledi. Bu yılın ilk yarısında alınan konut ruhsat sayısında artış olduğunu, ilk 8 ay itibarıyla kullanılan konut kredisinin 1,4 milyar lira artarak 51 milyar liraya ulaştığını hatırlatan Bakan Dinçer, üretimde ortaya çıkan bu artışın sağlıklı bir şekilde finanse edilmesi gerektiğini ifade etti. Bakan Dinçer bu uyarıyı, GYODER'in Gelişen Kentler Zirvesi'ndeki konuşmasında yaptı. Konya'nın gelişme potansiyeli olan şehirlerden biri olduğunu belirten Dinçer, 80 farklı alanda üretim yapan Konyalı sanayicilere de şehir olarak bazı alanlarda uzmanlaşmaları çağrısında bulundu.

GYODER Başkanı Turgay Tanes de Konya'da gelişme potansiyeli gördükleri için bu yılki zirveyi bu şehirde yaptıklarını söyledi. Sermaye Piyasası Kurulu Başkanı Vedat Akgiray ise Konya'dan sadece Konya çimento ve İttifak Holding şirketlerinin Borsa'ya kote olduğunu, şehirden yeni şirketleri de İstanbul Menkul Kıymetler Borsası'nda görmek istediklerini ifade etti. Dünyada büyüyen şirketlerin öz sermaye ile bunu sağladıklarını, faizli borçla büyüyenlerin ise battıklarını anlatan Akgiray, sermaye bulmanın ortaklıkla mümkün olduğunu, halka arzın da sermaye bulmak için çok uygun bir yöntem olduğunu kaydetti.
Zaman/İbrahim balta- Ünal Livaneli

Basında çıkan diğer haberler:

˜Marka şehirler kurmalıyız"

TOKİ Başkanı Bayraktarİ yeni dünya düzeninde devletler kadar şehirlerin de ön plana çıktığını söyledi.

Türkiye'deki marka şehirleri artırmamız gerektiğini söyleyen  TOKİ  Başkanı Bayraktar, 'Yeni dünya düzeninde devletler kadar şehirler de öne çıkıyor. Bir şehrin marka olması açısından neler cazipse onları çok iyi tanıtmamız lazım' dedi.

Toplu Konut İdaresi (TOKİ) Başkanı Erdoğan Bayraktar, gelinen dünya düzeninde devletler kadar şehirlerin de yarıştığını, ülkelerin şehirlerin markalaşmasıyla ön plana çıktığını söyledi.

Konya Büyükşehir Belediyesi ile Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı Derneği (GYODER) tarafından düzenlenen 'Gelişen Kentler Zirvesi'nde konuşan Bayraktar, hem istihdam özellikleri bakımından hem de diğer güzellikleriyle Konya'nın zirveye oynadığını kaydetti. TOKİ'nin Konya'ya yapmakta olduğu yatırımların miktarının 700 milyon lirayı bulduğuna işaret eden Bayraktar, 10 bin konutu aştıklarını, okul ve hastaneler ile çeşitli yatırımlar yaptıklarını, Büyükşehir ve Meram belediyeleriyle çok güzel kentsel dönüşüm yapacaklarını bildirdi.

İstikrara sahip çıkalım
Bayraktar, Türkiye'de marka kentler ve cazibe merkezileri oluşturulmazsa Marmara ve Ege bölgesindeki sıkıntıların çözülemeyeceğini belirterek, şöyle devam etti: 'Bugün İzmir'deki sorunlar çok büyük. İstanbul ve Marmara aynı şekilde. Marka şehirleri artırmamız lazım. Bir şehrin marka olması açısından neler cazipse onları çok iyi tanıtmamız lazım. Biz Türkiye'nin gelişmesi bakımından yakalanan istikrar ortamının devam etmesini istiyoruz. Bu istikrara devlet, millet ve işadamları olarak çok iyi ve namusumuz gibi sarılmamız lazım.'  

Alacağımız yol çok
SPK Başkanı Vedat Akgiray, GYODER zirvesinde yaptığı konuşmada, Türkiye'nin itibarının her geçen gün arttığını belirterek sermaye piyasalarının oldukça sığ olduğunu, bunun geliştirilmesi gerektiğini söyledi. Geçtiğimiz günlerde Güney Kore'de incelemelerde bulunduğunu aktaran Akgiray, 'Bu ülkenin ekonomik rakamları Türkiye ile aynı olmasına rağmen finans piyasasının büyüklüğü Türkiye'nin 4 katı. Büyüklüğün yanı sıra ürün çeşitliliği de çok fazla. Bizim finansal piyasalarımız yetersiz ve bunun geliştirilmesi lazım' dedi.

İnşaatta büyüme hedefi yüzde 7
çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Ömer Dinçer ise, yılın ilk yarısında sağlanan yüzde 11'lik büyümede inşaat sektörünün yüzde 22 ile büyük katkı sağladığını belirterek, 'Bu yıl en az yüzde 7 büyüme hedefliyoruz. Sürdürülebilir bir büyüme için sağlıklı bir finans sistemi şart. Aksi takdirde yeni krizler her zaman kapıyı çalabilir' dedi. Bakan Ömer Dinçer, bir kentin gelişmişliğinin artık kurduğu ilişkiler, sağlam alt yapı, kaliteli üst yapı ve gelişimini gösteren perspektifler gibi bakış açılarıyla ölçüldüğünü anlattı.

5 yılda 40 bin konut gerekecek
GYODER tarafından hazırlanan rapora göre, Konya'nın 2015 yılına kadar nüfus artışından dolayı konut ihtiyacı 34 bin seviyesinde olacak. 130 bin adet inşaat izni olmayan konutun bulunduğu şehirde kentsel dönüşüm kaynaklı konut ihtiyacı ise yıllık 4 bin adet, yenileme amaçlı konut ihtiyacı ise 2 bin adet olarak hesaplandı. Ulaştırma Bakanlığı tarafından oluşturulacak 12 lojistik köyden birine de ev sahipliği yapacak olan kentin 2015 yılındaki milli gelirinin 19 milyar dolara ulaşması bekleniyor.
Bugün/ Selma şžENOL


Geri Dön