Genel

İnşaatlar üniversiteli öğrencilerin de gelir kapısı oldu!

İnşaatlarda artan iş yükü, eğitim giderlerini karşılamak isteyen üniversiteli öğrencilerin de gelir kapısı oluyor. Türkiye'deki farklı üniversitelerde eğitim gören öğrenciler, inşaatlarda taş ve sıva işçiliği yaparak eğitim masraflarını çıkartıyor.


Çankırı Karatekin Üniversitesi'nde Bigisayar Programcılığı bölümünde okuyan İlyas Karaca, 24 yaşında Bayburtlu bir üniversite öğrencisi. Öğrenim giderlerini, yurt ve harç parasını karşılamak için 7-8 yıldır taş işçiliği yapıyor, inşaatlarda çalışıyor. Bu işin birçok zorluğu olduğundan bahseden Karaca, akşama kadar taş çakmaktan ve taş kırmaktan bel ağrısı çektiğini söylüyor.


''Bu işten kazandığım, ancak okul ihtiyaçlarımı karşılıyor. Bu şekilde aileme de destek oluyorum'' diyen Karaca'nın beş kardeşinden birisi hasta, ağabeyleri de aynı işte çalışıyor.


-''Amacım vergi müfettişi olmak''


Eren Bayram (22) Kırıkkale Üniversitesi İşletme Bölümünden mezun, devlet memurluğunu hedefleyen biri. Altı yıldır taş işçiliği yapıyor. 3 yıldır usta olarak çalıştığını söyleyen Bayram, aynı zamanda KPSS'ye hazırlanıyor.


''Hayırlısıyla kadro alabilir ve devlet memuru olabilirsem taş işçiliğini bırakacağım'' ifadelerini kullanan Bayram, bu işten kazandığı parayla kendi ihtiyaçlarını karşılayarak hayatına devam ediyor.


Bayram ''İnsanın ailesine yük olmadan, kendi kazandığı parayı harcaması farklı bir zevk oluyor. Ayrıca evin giderlerine de yardımcı oluyorum'' diyerek, kendi ayaklarının üzerinde durmanın mutluluğunu ifade ediyor.


Bu kadar yorucu bir işte çalışırken tatile de ihtiyaç duyduğundan bahseden Bayram, ''Biz burada çalışırken başka insanlar rahatça tatillerini yapıyor. Bazen tatildeki insanları düşünmeden edemiyorum ama hayat şartları ne yapalım'' diyor.  


''Taşın kendi kadar işçiliği de ağırdır. Yazın güneşten, kışın soğuktan çok zorluk çekiyoruz. Belimiz ağrıyor. Akşam eve gittiğimde hemen uyuyakalıyorum'' sözleriyle karşılaştığı zorlukları anlatan Bayram, sabahları çok erken kalkmak zorunda oldukları için tam olarak dinlenemeden işe gittiğine dikkat çekiyor.


Vergi müfettişi olmak isteyen Bayram, iktisat üzerine yüksek lisans yaparak hayatını sürdürmek istiyor. Bayram, içinde bulunduğu koşullarını ''Hem çalışarak hem okumak çok zor. Hayallerim için, fedakarlık yapmak zorundayım. Gündüz taş kırdıktan sonra akşam ders çalışacak dermanım olmuyor. Zor, yorucu ama yapacak bir şey yok'' ifadeleriyle anlatıyor.


-''Bursa ihtiyacım var''


Ahmet Bozarslan, Bitlisli bir üniversite öğrencisi. Uludağ Üniversitesi Sosyal Bilgiler Öğretmenliği ikinci sınıfta öğrenim görüyor.


Maddi sıkıntılarından dolayı çalışmak zorunda olan Bozarslan, ''Ben de arkadaşlarım gibi şu anda tatil yapıyor olmak isterdim ama şartlar elvermiyor'' diyor.


İnşaat işçisi olarak çalışan birçok üniversite öğrencisinden biri olduğunu ve 8-9 yıldır inşaatlarda alçı ve boya işleri yaptığını söyleyen Bozarslan, ''Ailemin maddi sıkıntıları olmasaydı bana daha fazla para gönderebileceklerdi ve ben de çalışmak zorunda olmayacaktım'' diye bu işi yapma sebebini de açık yüreklilikle dile getiriyor.


Buradan kazandığı paranın yıl içerisinde okul masraflarına yetmediğini ve daha farklı işlerde de çalışmak zorunda olduğunu ekleyen Bozarslan, geçtiğimiz günlerde çalıştığı inşaatta bir hırsızlık olayı olduğunu, parasının, kimliklerinin çalındığını anlatıyor.


Bozarslan, ''Bütün yaz boyunca alınterimle kazandığım paramı biri gelip aldı ve elini kolunu sallayarak buradan uzaklaştı. Yazıktır. O parada sadece benim değil, kardeşlerimin ve ailemin de hakkı vardı'' diyerek duyduğu üzüntüyü aktarıyor.


Bursa ihtiyacı olduğunu belirten Bozarslan, daha önce başka bir üniversitede okuduğunu, ancak maddi imkansızlıklar nedeniyle okulu bırakmak zorunda kaldığına dikkat çekiyor.


AA