06 / 05 / 2024

İnşaatlarda kalıcı sürdürülebilirlik sağlamak için ne yapılması gerekir? 

İnşaatlarda kalıcı sürdürülebilirlik sağlamak için ne yapılması gerekir? 

İnşaat sektöründe yaşanan sorunlar yaşayan kalıcı sürdürülebilirliğin nasıl sağlanacağı konusu gündemdeki yerini korudu. Buna göre, sürdürülebilir mimarlık, çevre ile ve insanla ilişkisini sağlıklı bir şekilde devam eden ve yere ve yöreye özgü tasarımları da içerdiği belirtildi.



80'li yılların başından beri sürdürülebilir mimarlık ve inşaat sektörünün en önemli bileşenlerinden biri olan ve günümüze dek birçok sürdürülebilir yapı tasarımı gerçekleştirildiği ifade edildi.

SÜRDÜRÜLEBİLİRLİK KAVRAMI

Sürdürülebilirlik, yaşam kalitesini düşürmeden, kaynakları ve doğal döngüleri tüketmeyen pozitif değişiklikler de önerildi. Bu değişiklikler, tüketim toplumu olmaktan sıyrılıp evrensel dayanışma, çevresel yönetim, toplumsal sorumluluklar ve ekonomik çözümleri hedeflediği belirtildi.

ÇEVRESEL, EKONOMİK VE SOSYAL ETKİLER

yenicaggazetesi.com.tr'de yer alan içeriğe göre; İnşaat sektörü büyük bir pazarı elinde bulundurmaktadır. İnşaat projeleri, yapım sürecinden bitim sürecine kadar birçok sektörden faydalanır. Fakat, bu süreçte var olan yenilenmez kaynaklar tükenir, çevre kirlenir ve atıklar oluşur. Bu nedenle yaşanılan alanların sürdürülebilir biçimde inşa edilmesi gerekmektedir. Bir projenin tam anlamı ile sürdürülebilir olabilmesi için planlama, yapım ve yıkım aşamalarında düşük maliyetli, çevresel bilince sahip olarak ekonomik, sosyal ve çevresel konularla uyumlu olması gerekmektedir.

İnşaatlarda kalıcı sürdürülebilirlik sağlamak için ne yapılması gerekir? 

KALICI SÜRDÜRÜLEBİLİRLİK NASIL SAĞLANIR?

- İnşaat sektöründe kalıcı bir sürdürülebilirlik için 7 farklı stratejiye yatırım yapmak önemli detay...

- Yeşil Binalar: Enerji verimliliği, su tasarrufu ve doğal ışık kullanımı gibi faktörleri dikkate alarak tasarlanan yeşil binalar, çevreye daha az zarar verir ve işletme maliyetlerini azaltır.

- Geri Dönüştürülmüş Malzemelerin Kullanımı: İnşaat malzemelerinin üretimi doğal kaynak tüketimine yol açar. Bu nedenle geri dönüştürülmüş malzemelerin kullanımı önemlidir.

- Atık Yönetimi: İnşaat sürecinde ortaya çıkan atıkların etkili bir şekilde yönetilmesi çevreye zararlı etkileri azaltır.

- Su Tasarrufu: İnşaat sürecinde ve yapının işletiminde su tasarrufu sağlayan uygulamalar su kaynaklarını korur. 

- Çevresel Değerlendirmeler: İnşaat projeleri öncesinde çevresel etkilerin değerlendirilmesi ve azaltılması büyük önem taşır.

- Toplumsal ve Ekonomik Sürdürülebilirlik: İnşaat projelerinin toplumsal ve ekonomik etkileri de dikkate alınmalıdır. Buna göre, projenin yerel topluma olan katkı sağlaması ve istihdam oluşturması ve sosyal sorumluluk projelerine destek vermesi de ayrıca planlanmalıdır.

İnşaat sektörüne güven Nisan'da sabit kaldı!

Konutta en uzun kriz! Artık yabancı yatırımcı ile mülteci ayırt edilmeli!

İnşaat sektörünün yeni yüzü kentsel dönüşüm için alternatif olacak! Çelik evlere talep artıyor...

Vadeli banka faizleri ve döviz artışı inşaat sektörünü vurdu!


Geri Dön