Sektörel

İnşaatlarda risk bazlı denetimler için düzenlemeler yapıldı!

Hazine ve Maliye Bakan Yardımcısı Bülent Aksu, İş Yapma Kolaylığı Reformları Tanıtım Toplantısı'nda açıklamalar yaptı. İnşaat izinlerinde, risk bazlı denetimler için imkan sağlayacak düzenlemenin çıkarıldığını bildirdi.

Hazine ve Maliye Bakan Yardımcısı Bülent Aksu, İş Yapma Kolaylığı Reformları Tanıtım Toplantısı'nda konuştu. Aksu, inşaat izinlerinde, yapı denetim mevzuatında risk bazlı denetimlere imkan verecek düzenlemenin Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından geçen ay çıkarıldığını bildirdi.

Anadolu Ajansı'nda yer alan habere göre, Aksu,'Ayrıca yapı kullanma izin belgesi verildikten sonra yapılması gereken cins tahsisi değişikliklerine ilişkin talepler, belediyelerimizce otomatik olarak Tapu Müdürlüklerine iletilmektedir. Böylece vatandaşlarımızın inşaat izinleriyle ilgili tüm bu işlem ve belgeler için ayrı ayrı başvuruda bulunmasına gerek kalmamıştır. Elektrik Temini başlığında, Dünya Bankası'nın yüksek tutarda hesapladığı elektrik bağlantı hattı maliyetinin alçak gerilim hatları baz alınarak gerçek değerleriyle yeniden hesaplanması gerekmektedir. Bunun için ankete katılanların mevcut durumumuzu yansıtacak şekilde cevap vermesi önem arz ediyor.' dedi.

Tapu Kaydı alanında ise tapu işlemlerinin Web-Tapu Sistemi ile oldukça kolaylaştırıldığını dile getiren Aksu, ayrıca yüzde 3'lük tapu harcı uygulamasının yılsonuna kadar uzatıldığını sözlerine ekledi.

SGK borcu yoktur yazısı elektronik olarak verilecek

Rifat Hisarcıklıoğlu, geçen yıl şirket kuruluşunda odaların tek durak ofis haline geldiğini söyleyerek, kredi temini alanında Taşınır Rehni Kanunu'nun hayata geçirildiğini, şirket tasfiyesi ve gümrük işlemlerinde iyileştirmeler sağlandığını belirtti.

Kredi teminin 45 basamak, inşaat izinlerinde 37 basamak, şirket tasfiyesi ve dış ticarette 30'ar basamak yükselerek Türkiye’yi daha yukarı taşıdıklarını vurgulayan Hisarcıklıoğlu, 'Bu yıl şirket kuruluşlarında tek banko uygulaması getirildi.  İnşaat izinleri ve tapu işlemlerinde istenen belgeler azaltıldı, elektronik ortalama taşındı. Artık inşaat izinlerinde SGK’ya işyeri kaydı otomatik olarak gerçekleştirilecek. İnşaat izni alırken vergi borcu yoktur yazısı istenmeyecek. 'SGK borcu yoktur' yazısı elektronik olarak verilecek.' şeklinde konuştu.

Tek imzayla inşaat başlayabilecek!

Recep Akdağ'dan inşaat izinleri açıklaması!