Sektörel

İnşaatlardaki kule vinçlerin aylık kirası 10 bin TL!

Türkiye'de son yıllarda inşaat sektörünün kaydettiği hızlı gelişme sonrasında, yüksek binaların yerini gökdelenler almaya başladı. İnşaat alanında yaşanan bu değişim, "kule vinç" kavramını daha önemli hale getirdi.

Özellikle son yıllarda Başkent Ankara'da çok sayıda gökdelen inşaa edildi. Kule vince olan talep tüm Türkiye'de olduğu gibi Başkent'te de gün geçtikçe artıyor. 


BİR inşaatta maliyetten zamana, işgücüne kadar yarı yarıya tasarruf sağladığı için tercih edilen kule vinç, lüks olmaktan çıkıp ihtiyaç haline geldi. İrili ufaklı 100'e yakın modeli bulunuyor. 10 yıl öncesine kadar sadece çok büyük inşaatlarda kullanılan kule vinçler şimdilerde her inşaata girdi. Özellikle yoğun olarak inşaat faaliyetlerin yürütüldüğü Eskişehir Yolu, Konya Yolu, ve Çukurambar semti ile kentsel dönüşüm projelerinde uzunluğu 200 metreye kadaı çıkabilen bu vinçlerden bol bol görmek mümkün. 


AYLIK KİRA 10 BİN TL 

Fiyatları yüksekliğine ve taşıma kapasitesine göre değişiklik gösteren vinçlerin fiyatları 110 bin-1 milyon euro arasında değişiyor. Büyüklüğüne gore 20 ila 50 işçinin yapabildiği işi tek başma yapan ve ciddi bir zaman tasarrufu sağlayan vinçlerin aylık kiraları ise 8-10 bin TL civannda yer alıyor. Kule vinçlere talep artarken sektördeki en önemli sıkıntılardan birisi de eğitim. Vinç operatörlerine eğitim veren resmi bir kurum yokken, benzer şekilde bu vinçlerin montajı sırasında işçiler bilgileri sadece kendilerinden öncekilerden öğrenebiliyor. Sektörde kalifiye eleman ve tecrübeli operatör sıkıntısı yaşanıyor.

Hürriyet Ankara