16 / 05 / 2024

İnşaatta 2010 yılı harcamaları 90 milyar lirayı buldu

İnşaatta 2010 yılı harcamaları 90 milyar lirayı buldu

İnşaat sektöründe 2010 yılı harcamalarının 90 milyar lirayı bulduğunu söyleyen TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, İnşaat sektöründeki büyüme beklentisi yüzde 8in üzerinde. Asya-Pasifik bölgesinden sonra en hızlı büyüme beklenen ülke Türkiye dedi



SON yıllarda yurtdışında yapılan çalışmalar ve Türkiyedeki potansiyelle inşaat sektörü hızla büyüdü. İnşaat sektöründeki tüm harcamaların 2010da 90 milyar lira olduğunu söyleyen Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, Türkiyenin önümüzdeki 3 yılda ortalama yüzde 5 büyümesi tahmin edilirken, inşaat sektöründeki büyümenin yüzde 8in üzerinde olmasını bekliyoruz. Asya-Pasifik bölgesinden sonra inşaat sektörünün en hızlı büyümesinin beklendiği ülke Türkiyedir diye konuştu.

Sibiryada bile iş var

TOBB ve sektörel derneklerin Deloitte Türkiyeye hazırlattığı Türkiye İnşaat Malzemeleri Sektör Görünüm Raporuyla ilgili bilgi veren Rifat Hisarcıklıoğlu, şu değerlendirmeyi yaptı: Doğu Avrupa, Türk Cumhuriyetler, Ortadoğu ve Kuzey Afrika bölgelerinde inşaat alanında yeni pazarlar açıldı. Buralardaki pazar potansiyelini en iyi kullanabilecek ülkeyiz. Diğer bir ifadeyle, Türkiye ve çevre ülkeler şantiye halinde olacak. Türk müteahhitleri eksi 20 derecedeki Sibiryadan, artı 50 derecedeki Arabistan çölüne kadar her yerde artan bir şekilde iş yapıyor. İnşaat malzemeleri üreticileri bu pazarlarda yer alabilmesi için sadece pazarlama değil, bu ülkelerde üretim tesisi kurma çalışmaları yapmalı.

Hedef 40 milyar dolar

Türkiyenin, bu bölgede pek çok inşaat alt sektöründeki üretim kapasitesiyle üretim üssü olma özelliği taşıdığını kaydeden Hisarcıklıoğlu, şöyle devam etti: Avrupada krizin etkileri ve kaybedilen rekabet gücü sonucu bölgedeki üretimin bir bölümü diğer coğrafyalara kayarken, Türkiye yerini daha da sağlamlaştırma fırsatı ile karşı karşıyadır. Doğru stratejilerle halen 19 milyar dolar civarında olan inşaat malzemeleri sektörlerindeki toplam ihracat hacmimizi 3 yıl içinde ikiye katlayıp 40 milyar dolara çıkarabiliriz.

En büyük hedefimiz marka yaratmak

TÜRKİYEnin üretimdeki yetkinliğini pazarlamada ve marka yaratmada da göstermesi, gerektiğini dile getiren Türkiye Seramik Federasyonu (SERFED) Başkanı Zeynep Bodur Okyay, şu bilgileri verdi: Türkiyenin inovasyon kabiliyetinin artırılması için iki önemli adımın atılması gerekmektedir. Bunlardan birincisi alanında öncü global firmaların Ar-Ge merkezlerini Türkiyeye kaydırmaları ve Türkiyeyi bir Ar-Ge üssü olarak kullanmalarının sağlanmasıdır. Tasarımdan üretime, satıştan inşaya kadar tüm bileşenler kritik rol oynuyor.

Dünyada hangi sektörde kaçıncıyız

SADECE ticarette değil, üretimde de önemli bir kapasiteye sahip olduğumuzu belirten Hisarcıklıoğlu, sektörel bazda Türkiyenin dünya konumunu şöyle sıraladı:
Çimento üretiminde dünyada yedinci, bu coğrafyada ise birinciyiz.
Seramikte Avrupada üçüncü, bu coğrafyada ikinciyiz.
Dekoratif boyada ikinciyiz, demir-çelik üretiminde üçüncüyüz.
Hürriyet


Geri Dön