24 / 07 / 2024

İnşaatta 2015 kolay geçmeyecek!

İnşaatta 2015 kolay geçmeyecek!

Türkiye İMSAD Başkanı Fethi Hinginar, 2014 yılında Türkiye ekonomisinin yüzde 2.9 büyümesine karşılık, inşaat sektörünün 2.2 büyüdüğünü belirtti.




Fethi Hinginar, Türkiye ekonomisine ilişkin son göstergelerin 2014 yılında olduğu gibi 2015 yılının da kolay geçmeyeceğini işaret ettiğini söyledi.Türkiye inşaat Malzemesi Sanayicileri Derneği'nin (Türkiye İMSAD) yılda 4 kez düzenlediği 'Gündem Buluşmaları' toplantısının ilki gerçekleştirildi. 

 


"2015-2016 Türkiye Ekonomisi İçin Zorlu Dönem: AB İlişkileri ve Transatlantik Yatırım Ortaklığı Anlaşması" konusunun gündeme taşındığı toplantıda, Türkiye İMSAD'ın her ay periyodik olarak yayımladığı Aylık Sektörel Raporu'nun Mart 2015 verileri ışığında ekonomi ve inşaat sektörüne yönelik ilk çeyrek sonuçların değerlendirildi. İnşaatta durgunluk var Türkiye İMSAD Yönetim Kurulu Başkanı Fethi Hinginar, yaptığı konuşmada, dünya ve Türkiye ekonomisine ilişkin son göstergelerin 2014 yılında olduğu gibi 2015 yılının da kolay geçmeyeceğini işaret ettiğini söyledi. 



Hinginar, ekonomide ve inşaat sektöründe durgunluğun yanı sıra ihracat pazarlarında yaşanan sıkıntıların inşaat malzemesi sanayinde üretimin küçülmesine neden olduğunu ancak karamsarlığa kapılmaya gerek olmadığını ifade ederek, "Haziran ayında yapılacak genel seçimler nedeniyle ekonomide bekle-gör dönemine girildi. Döviz kurlarındaki artıştan kaynaklanan kayıplar ile ekonomi politikalarına yönelik tartışmalar ekonomide güven kaybına neden oldu" şeklinde konuştu. 



Kamerun çıkarması Fethi Hinginar, Türkiye İMSAD çatısı altındaki 81 sanayi firması ve 29 sektörel dernek ile birlikte, ihracat pazarlarını çeşitlendirerek sektördeki daralmayı aşmaya çalıştıklarını söyledi. 2014 yılında inşaat malzemeleri ihracatının 21.3 milyar dolar olarak gerçekleştiğini, 2015 Ocak ayında ise yıllık bazda 20.8 milyar dolara gerilediğini kaydeden Fethi Hinginar, "Başta Afrika ülkeleri olmak üzere yeni pazarlar kazanmayı ve bu pazarlarda kalıcı olmayı istiyoruz. Bu doğrultuda gündemimizde olan ülkelerden birisi de Kamerun'dur. Türkiye İMSAD üyelerinden oluşan heyet olarak Mayıs ayında Kamerun'a gideceğiz" dedi. 



Kamunun harcamaları azaldı Türkiye İMSAD Danışmanı Dr. 

Can Gürlesel de konuşmasında, 2014 yılında inşaat harcamalarında kamu payının 10.8 küçüldüğüne, özel sektör harcamalarının ise yüzde 9.4 büyüdüğüne dikkati çekti. Öte yandan rapor verilerine  göre, inşaat malzemesi sanayi üretimi 2015 Ocak ayında yüzde 12.1 düştü. 26 alt sektörden 18'inde üretim gerilerken, 22 alt sektör yüzde 10'un üzerinde azaldı. Çimento, düz cam, hazır beton, taş ve mermerler ile plastik inşaat malzemeleri üretimindeki gerileme de yüzde 20'nin üzerinde gerçekleşti. 



Yeni Mesaj


Geri Dön