Sektörel

İnşaatta öncelikli 5 gündem tek tek açıklandı! Kentsel dönüşüm ve sosyal konut başlıkları öne çıkacak!

Cumhurbaşkanlığı Kabinesi’nin açıklanmasının ardından gözler yeni dönemde atılacak olan adımlara çevrildi. İşte inşaatta öncelikli 5 gündem maddesi...Konu ile ilgili olarak verilen detaylara göre, vatandaşları en çok ilgilendiren çalışmaları yapacak bakanlıklardan bir tanesi de Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı olacak

Cumhurbaşkanlığı Kabinesi’nin açıklanmasının ardından gözler yeni dönemde atılacak olan adımlara çevrildi. Konu ile ilgili olarak verilen detaylara göre, vatandaşları en çok ilgilendiren çalışmaları yapacak bakanlıklardan bir tanesi de Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı olacak. Paylaşılan detaylara göre, deprem bölgesindeki yapılaşmadan, kentsel dönüşüm seferberliğine, kira sorunundan sosyal konut ihtiyacına kadar birçok başlıkta önemli hamleler de bekleniyor.

İşte yeni dönemin öncelikli gündem maddeleri şu şekilde...

1- DEPREM BÖLGESİ ÇALIŞMALARI

6 Şubat 2023 tarihinde yaşanan depremlerle binlerce kişi yaşamını yitirdi. Yaşanan bu büyük acıdan sonra hayatta kalanların yaralarını sarmak amacıyla güvenli konut inşa süreci başladı. Eski Bakan Murat Kurum’un koordinatörlüğünde yürütülen çalışmalarda şimdi de dümene yeni Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki geçti. Hürriyet'ten Gülistan Alagöz'ün haberine göre, söz konusu bu bölgede ilk sene 319 bin toplam 650 bin konutun inşası planlanıyor. İlk etap projelerinin de bir senede teslim edileceği açıklandı. Söz verilen sürede teslimlerin yapılması için yeni bakanlık ekiplerini yoğun bir iş programı bekliyor.

2- DÖNÜŞÜM SEFERBERLİĞİ

Deprem felaketinin ardından kentsel dönüşümün ne kadar önemli olduğu bir defa daha görüldü. Bilim insanlarının mega kent İstanbul için yaptığı uyarılar sonrasında yeni bir kampanya başlatıldı. Yarısı Bizden kampanyasında, inşaat maliyetinin yarısını devletin karşılayacağı ve riskli konutlarda yaşayanların uygun ödeme planı ile evini yenileyeceği bildirildi. Söz konusu kampanyaya 1 milyon 19 bin 471 bağımsız birim için (konut ve işyeri), 269 bin 670 başvuru geldi. Murat Kurum’un hayata geçirdiği projede yapım sürecini Bakan Mehmet Özhaseki yürütecek. Bu aşamada da hız oldukça önemli. Çünkü mega kent İstanbul’da 1.5 milyon riskli konutun 5 yılda dönüşeceği açıklandı.

KİRACI VE EV SAHİBİ ÇÖZÜM BEKLİYOR

3- KİRA KRİZİ

Son dönemlerde milyonlarca vatandaşın ortak sorunu da kira artışları oldu. Yaşanan mağduriyeti önlemek amacıyla geçen sene kira artışına yüzde 25'lik bir zam sınırı getirildi. 1 Temmuz tarihinde sona erecek uygulamada sürenin uzatılması bekleniyor. Eski Adalet Bakanı Bekir Bozdağ kiralar için yeni taslak kanun teklifinin tamamlandığını duyurmuştu. Şimdi yeni Adalet Bakanı Yılmaz Tunç ve Bakan Özhaseki’nin ortak çalışmalarla sorunu çözecek olan yasal düzenlemelere son halini vermesi bekleniyor. İşte bu noktada önemli bir detay da şu; Kiracılar korunurken, kira geliri ile geçinen mülk sahiplerinin de mağduriyetleri de önlenecek mi? Eski bakan Murat Kurum ev sahipleri için de yeni adımlar atılacağını söylemişti. Söz konusu bu yasal düzenlemelerin yanında ‘kiralık sosyal konut’ üretimi önerisi de son aylarda sık sık gündeme geliyor. Sektör temsilcileri, kamu ve özel sektör işbirliği ile dar gelirliye kiralık konut üretmeye talip. Bakan Mehmet Özhaseki’nin bu öneriye nasıl yaklaşacağı merakla bekleniyor.

Ayrıca Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı olan Mehmet Özhaseki, Murat Kurum’dan görevi devraldı. Özhaseki bakan olarak yaptığı ilk açıklamada kentleri depreme dayanıklı hale getireceklerini dile getirdi.

250 BİN KONUT MÜJDESİ YOLDA

4- SOSYAL KONUT İHTİYACI

Ülkemizde konuta talep hep canlı. Fakat ihtiyaç kesiminin alabileceği fiyatta konut yok. Bu sebeple kamunun hayata geçirdiği Sosyal Konut projelerine de rekor talep geliyor. En son geçen sene sonunda açıklanan 250 bin sosyal konuta 5 milyon 135 bin başvuru geldi. Kura çekimi ile hak sahipleri belli oldu ve inşa süreci başladı. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 2023-2028 arasını kapsayan süreçte ‘500 bin sosyal konut’ inşa etmeyi hedeflediklerini duyurmuştu. Verilen detaylare göre, ilk 250 binden sonra bu sene sonu veya 2024 yılı başında yeni 250 bin konut müjdesi daha verilmesi bekleniyor. Ayrıca hem kamu iştirakleri Toplu Konut İdaresi Başkanlığı ve Emlak Konut hem de özel sektörün teşviki ile konutta arz sorununun çözümü planlanıyor. Son senelerde konut üretiminin ihtiyacın gerisin-de kaldığını kayhdeden uzmanlar fiyat artışının dizginlenmesi için arzın artması gerektiğine dikkat çekiyor. Fiyat artışının önüne geçmek için konutun yatırım aracı olmaktan çıkarılması da yeni dönem planları arasında yer alıyor.


KÖKLÜ DEĞİŞİM HAMLELERİ

5- GÜVENLİ YAPILAŞMA TEDBİRLERİ

Yine paylaşılan detaylara göre, 11 şehri etkileyen deprem inşaat sektöründeki yapım ve denetim eksikliklerini de bir kez daha gözler önüne serdi. Verilen detaylara göre, Türkiye Ulusal Risk Kalkanı Modeli çalışmaları kapsamında uzmanların, bilim insanlarının ve akademisyenlerin katılımıyla oluşturulmuş olan kurul ‘inşaat sektöründe köklü değişim gerek’ mesajını da verdi.

Verilen detaylara göre, ilk adım mühendisler için atıldı ve Planlı Alanlar İmar Yönetmeliği’nde değişiklikler yapılarak inşaat mühendislerinin tecrübesine göre iş alması zorunlu hale geldi. Ayrıca yapı denetiminin etkin olması için de bir başka düzenleme yapılacağı da duyuruldu. Söz konusu bu denetim için atanan firma ile şantiyelerin birbirine uzak kalması aksaklıklara sebep oluyordu. Ayrıca söz konusu bu düzenleme ile her firmanın kendi bölgesinde denetime atanacağı belirtildi. Bunun dışında yapılması beklenen düzenlemelerden bazıları da şu şekilde bildirildi: Türkiye Bina Envanteri hazırlanacak ve Türkiye’deki tüm binalar araçlar gibi periyodik muayenelere tabi olacak, risk haritaları güncellenecek, riskli bölgelerde imara kapatılacak olan yerler belirlenecek ve kat yükseklikleri sınırlandırılacak, radye temel kullanımı gerekirse zorunlu hale gelecek, yapı denetime ek olarak zemin denetim uygulamaları mevzuata bağlanacak.

Konut sitelerinde yabancı yönetici krizi: Davalar artıyor!

İstanbul'daki evini satıp Portekiz’den konut alan Türklerin sayısı yüzde 40 arttı!

Konut fiyatları doyuma ulaştı! Gelecek 5 senede artış olmayacak!