İnşaatta öne çıkan 5 ülke!
Ekonomide büyüme ivmesi yakalayan Afrika'ya bir destekte Türk firmalardan geliyor. Türk müteahhitleri bölgeye en çok gelen yatırımcılar arasında yerini aldı.
Büyüyen ekonomisiyle yatırımcıların dikkatini çeken Afrika’ya, Türk müteahhitlerinin ilgisi de her geçen gün artıyor. Kıtanın 2020 yılı hedefinde ise doğrudan yabancı yatırım miktarının 550 milyar dolara çıkması planlanıyor.
Takvim Gazetesi'nde yer alan habere göre, dünyanın dört bir köşesine yatırım ve ihracat gerçekleştiren Türk firmaları, Afrika pazarına yöneldi. 2018'in ilk çeyreğinde yüzde 43 büyüyen doğrudan yabancı yatırımlar 186 milyar dolara ulaştı. 2020 yılı projeksiyonunda ise toplam doğrudan yabancı yatırım miktarının 550 milyar dolara çıkması bekleniyor.
Afrika kıtası 1.5 trilyon dolarlık pazarıyla geleceğin en büyük "kâr merkezi" olarak görülüyor. Bölgede, kalkınma hamlesi için ihtiyaç duyulan yatırım potansiyeli özellikle müteahhitlik sektörü için büyük önem taşıyor.
1- KENYA
Kenya, Doğu Afrika’daki en büyük ekonomi olarak gösteriliyor. En önemli sektörü hiç kuşkusuz ki inşaat. Ülke adeta yeniden inşaa ediliyor. Bu sektör 2019 yılı tahminlerine göre GSYİH’nin yüzde 21.4’ünü oluşturuyor. Tabi ki ülke hedefinde sanayileşmek var. Bu nedenle yatırımcılara inanılmaz avantajlar sağlanıyor. Öte yandan sanayi ürünleri ithalatında doğal olarak çok ciddi fırsatlar bulunduğu da bir gerçek. Son olarak vurgulanması gereken konu ise safari ve vahşi yaşam turizmi.
Pazara nasıl gidilir?
Ülkede Yabancı Yatırımı ve Yatırımcıyı Koruma Yasası bulunuyor. Buna göre yabancı yatırımcı istediği gibi kâr transferi yapabiliyor. Döviz işlemleri ticari bankalar ve döviz bürolarında yapılıyor. Öte yandan Kenya 1993’ten beri dalgalı döviz kuru uyguluyor. Yeni yatırım yasasında yatırımcıların işlemlerinin tek bir yerde yapılacağı Türkiye’deki tek durak ofis benzeri “one-stop office” uygulaması da bulunuyor.
2- TANZANYA
Tanzanya Afrika’nın en güvenilir ve en istikrarlı ülkesi olarak öne çıkıyor. Kabileler arası savaş yok. Nüfusunun yarısı Müslüman yarısı Hıristiyan olmasına rağmen dini çatışmalar da yok. Tanzanya’da 1980’lerin ortalarından itibaren politik sistemde, ekonomide ve kamu yönetiminde reformlar uygulanmaya başladı. 1986 yılında Türkiye’deki yapıya benzer bir ekonomik reform programları sonucunda liberal bir ekonomik yapıya dönüştü. Türkiye ile olan ilişkiler ise vizelerin kalkması THY’nin direk uçuşlara başlaması ve hükümetler arası iletişimin artması ile son „beş yılda 10 kat artarak milyon dolardan 85 milyon dolara yükseldi.
Pazara nasıl girilir?
Tanzanya hükümeti 2019’da inşaat ve altyapıya 21 milyar dolar harcayacak. Tanzanya piyasasına bir acente veya dağıtıcı aracılığıyla girmek en etkili yöntem olarak tavsiye ediliyor. Bunun için ülkede I yerel ortak sağlayan kurumlar var. Bölgede genel olarak uluslararası iş kuralları geçerli ve bankacılık sisteminde sorun yok. Öte yandan işyeri kiralayabilirsiniz.
3- FİLDİŞİ SAHİLİ
Fildişi Sahili, Batı Afrika’da yer alan bağımsız bir ülke. Tarım sektöründe üretilen ürünlerin en önde gelenleri kahve, kakao tanesi, muz, palmiye çekirdeği, mısır, pirinç olarak sıralanabilir. Türkiye müteaahitleri için yeni ve fırsatlar içeren bir yapıya sahip. Bu ülkeye son 6 ayda 20 milyon dolar ihracat gerçekleştirildi.
Pazara nasıl girilir?
Devlet, adının diğer dillere çevrilmeden Fransızca hâliyle kullanılmasını istiyor. Ticarette siz de bu ayrıntıyı ihmal etmezseniz kazançlı çıkarsınız. Fildişi Sahili’nin resmi dili de zaten Fransızca.
4- BENİN
Togo ve Nijerya’nın arasında yer alan Benin, kuzeyde Nijer nehrinden, güneyde Atlantik Okvar.ıısu’na kadar uzanan uzun ve dar bir coğrafyaya sahip. Benin 2018’de 420 milyon dolar civarında doğrudan yabancı yatırım aldı. Türkiye ve Benin arasındaki ticaret hacmi geçen yıl vaizde 220 artarak ortalama 30 milyon doların üzerine çıktı.
Pazara nasıl girilir?
Yeniden yapılanma halinde olan Benin de ihaleler ülkedeki büyük gazetelerde ve www.gouv.fr isimli web sitesinde yayınlanıyor. Kişisel ilişkilere büyük önem verildiğinden, gerek mevcut ve gerekse potansiyel müşterilerle yüz-yüze görüşme Benin’de iş yapmak için oldukça kritik bir faktör.
5- SUDAN
Türkiye ile olan ticaretin zirve yaptığı ülkelerin başında Sudan geliyor. Son beş yılda bölgeye olan ihracat 13 kat artış gösterdi. Son beş aylık ihracat verileri şuan için 800 milyon doları geçmiş durumda. İki ülke arasında hedeflenen ticaret hacmi ise 5 milyar dolar.
Pazara nasıl girilir?
Sudan’da nüfusun yüzde 28’i şehirlerde yaşıyor. Hedef beş yıl içinde bu rakamı yüzde 40’lara çekmek. Sudan’da yerel gelenekler ticari faaliyetleri etkiliyor. Bu ülke ile ticaret yapmaya karar verdiyseniz, ilk işiniz hükümete bilgi vermek olmalı.