01 / 05 / 2024

İnşaatta özel sektör harcamaları yüzde 5.9 arttı!

İnşaatta özel sektör harcamaları yüzde 5.9 arttı!

İMSAD başkanı Dündar Yetişener, ilk çeyrekte özel sektörün devreye girdiğini belirterek, “Kamu sektörü harcamaları yüzde 5.1, özel sektör harcamaları ise yüzde 5.9 oranında büyüdü” dedi



Türkiye İnşaat Malzemesi Sanayicileri Derneği (İMSAD) tarafından yılda dört kez düzenlenen Ekonomi Toplantısı’nın ikincisi, gerçekleştirildi. ‘Siyasi İklim ve Ekonomik Gelişmeler’ konusunun ele alındığı toplantıda, Türkiye İMSAD’ın aylık sektör raporunun, Mayıs 2014 verileri baz alınarak Türkiye ekonomisinin makro göstergeleri ile inşaat ve inşaat malzemeleri sektörünün 2014 Ocak-Nisan sonuçları değerlendirildi.


Raporla ilgili konuşan Türkiye İMSAD Başkanı Dündar Yetişener, 2014’ün ilk çeyrek döneminde, Türkiye ekonomisinin yüzde 4.3, inşaat sektörünün yüzde 5.2, inşaat malzemeleri sektörü sanayi üretiminin ise yüzde 6 büyüdüğünü belirtti.  Yetişener, özel sektör inşaat harcamalarının kamu harcamalarının önüne geçtiğini ifade etti.


İnşaat sektöründeki büyümenin, yılın ikinci yarısında da süreceğini öngördüklerini belirten Yetişener, “İlk çeyrekte görüyoruz ki, özel sektör devreye girdi. İnşaat sektörünün ilk çeyrekte gerçekleşen yüzde 5.2 büyüklüğü içinde, kamu sektörü harcamaları yüzde 5.1, özel sektör harcamaları ise yüzde 5.9 oranında büyüdü. Böylece özel sektör inşaat harcamalarındaki büyüme, geçtiğimiz yılın tersine kamu harcamalarının önüne geçti” diye konuştu.

Ruhsatta sıçrama oldu


2013 yılında inşaat harcamaları içinde özel sektörün eksi 0.7 seviyesi ile negatif büyüdüğünü söyleyen Yetişener, “Bu yıl alınan yapı ruhsatlarında da ciddi bir sıçrama görüyoruz. İnşaat malzemeleri sanayinin büyümesi de, geçen yılın ilk çeyreğine göre 2-3 puan daha iyi durumda” dedi.


2014 hedef:  % 5 büyüme


2014 hedeflerinden bahseden Dündar Yetişener, şunları söyledi:“2014 yılında ekonominin yüzde     3, inşaat ve inşaat malzemeleri iç pazarının yüzde 4-5, inşaat malzemeleri sanayi üretiminin ise yüzde 5-6 oranında büyümesi hedefleniyor” diye belirtti. Kamu inşaat harcamalarında 2014 yılı büyüme hedefi de yüzde 4.5.”


‘Yalıtımsız binalarla 9 milyon dolar boşa gidiyor’


Türkiye’deki yapıların yüzde 55’inde tercih edilen bir marka haline gelen Kalekim, ısı ve su yalıtımı sektörüne ağırlık veriyor. Kalekim Genel Müdürü Altuğ Akbaş, “Enerjisinin yüzde 75’ini ithal eden bir ülke olarak, konutların yüzde 85’inde ısı yalıtımı olmadığı için enerjimizi boşa harcıyoruz” dedi. Yalıtımın maliyetinin, bir binanın toplam inşaat maliyetinin yüzde 3 ila 5’i kadar olduğunu söyleyen Akbaş, “Yüzde 50 tasarruf elde eden yalıtım sistemimiz, birkaç yılda maliyetini karşılayıp binanın ömrü boyunca tasarruf sağlamaya devam ediyor” diye belirtti. ‘Kale Mantolama’ ile binaları uzun yıllar koruma altına aldıklarını belirten Akbaş, “Isı yalıtımı olmayan bu binalar yüzünden her yıl yaklaşık 9 milyar 265 milyon dolar kaybediyoruz” dedi.


Milliyet


Geri Dön