İnşaatta ve madencilikte yeni dönem başlıyor!
Hükümet, ILO'nun 167 ve 176 sayılı sözleşmelerini onay için TBMM'ye gönderdi. Onaylandığı zaman, madencilik ve inşaatta yeni bir dönem başlayacak.Maden ve inşaat sektöründe çalışanlara ‘tehlike durumunda çalıştıkları yerden uzaklaşma’ hakkı geliyor...
Hükümet, ILO'nun 167 ve 176 sayılı sözleşmelerini onay için TBMM'ye gönderdi. Onaylandığı zaman, madencilik ve inşaatta yeni bir dönem başlayacak.
Maden ve inşaat sektöründe çalışanlara ‘tehlike durumunda çalıştıkları yerden uzaklaşma’ hakkı geliyor. Hükümetin, onay için Meclis'e gönderdiği Uluslararası Çalışma Örgütü'nün (ILO) 167 ve 176 sayılı sözleşmeleri, inşaat ve madenlerde, işveren ve yöneticilere önemli sorumluluklar yüklüyor. Türkiye'nin 1995 yılından bu yana çekince koyduğu iki sözleşme kabul edildiği takdirde, reform devreye girecek. İşte iki sözleşmenin getireceği yenilikler:
PATRON, SENDİKAYLA KONUŞACAK
¦ İşveren, inşaat işleri konusunda alınması gereken önlemleri, işçi sendikasıyla istişare edecek.
¦ Birden fazla işveren varsa, genel şantiye faaliyetler için birincil sorumlu belirlenecek. Ardından her işveren, kendi kontrolü altındaki işçilerin bakımından ve tedbirlerden sorumlu olacak.
'DÜZELTMEZSEN GELMEM' ŞARTI
¦ İşçinin, risk görmesi halinde bunu iletebilecekleri amirleri ve işçi güvenliği temsilcisi olacak.
¦ İşçi, güvenlik ve sağlığını ciddi tehlike altında bırakan bir gerekçe ortaya çıktığı anda işverenden sorunun giderilmesini şart koşabilecek.
EĞİTİMLİ İŞÇİLER ÇALIŞACAK
¦ Tüm araç ve malzemelerin doğru ve uygun eğitim almış işçiler tarafından kullanımı zorunlu tutulacak.
¦ Kazı, yer altı işleri ve tünellerde gerekli havalandırma, aydınlatma ve sağlık tedbirlerini alma yükümlülüğü işverende olacak. Gerekli koruyucu giysiler ve aparatlar sağlanacak.
¦ İşveren ilkyardımdan da sorumlu olacak.
¦ İşçiler, iş sağlığı ve güvenliği endişesi varsa, teftiş veya soruşturma talep edebilecek.
Akşam