İnşaattaki binanın faturasını kim öder?
Posta yazarı Tamer Heper, bir okuyucusunun ''12 Temmuz 2019 bir binadan 2+1 daire aldım. Ne zaman biteceği de belli değil. Faturaları deme zorunluluğum var mı? ' sorusunu yanıtladı.
Posta yazarı Tamer Heper, bir okuyucusunun '12 Temmuz 2019 bir binadan 2+1 daire aldım. Elektrik ve su abonesi olmak istiyorum ama inşaat tam bitmediği için çevre ve altyapı çalışmaları da tamamlanmamış. Geçici müteahhit beni arayıp ‘235 TL elektrik faturası geldi sen kullandın’ diyor ve hâlâ inşaat devam ediyor. Ödeme zorunluluğum var mı? sorusuna cevap verdi. İşte Tamer Heper'in yazısı...
12 Temmuz 2019 bir binadan 2+1 daire aldım. Elektrik ve su abonesi olmak istiyorum ama inşaat tam bitmediği için çevre ve altyapı çalışmaları da tamamlanmamış. 1 ay evde kaldım, seyyar kabloyla 1 ampul taktım.
Geçici müteahhit beni arayıp ‘235 TL elektrik faturası geldi sen kullandın’ diyor ve hâlâ inşaat devam ediyor. Ne zaman biteceği de belli değil. Ödeme zorunluluğum var mı? G.C.
Yapımı süren bir binada elektrik şantiye tarifesinden kullanılır. Anlaşıldığı kadarı ile de okuyucumun kullandığı elektrik, inşaat nedeni ile bağlanan elektriktir ve şantiye tarifesine tabidir.
Tek sayaç vardır, harcama bu sayaç ile tespit edilir. Zira bir seyyar kablo ile bir ampul bağladığını söylüyor. Böyle bir sarfiyatta okuyucumun durumunda olan birinin kullandığı elektriği hesaplamak mümkün değildir.
Zira aynı sayaç inşaat için harcanan elektriği de gösterdiği gibi okuyucumun kullandığı elektriği de birlikte göstermiştir.
Üstelik bir ay için sadece gece aydınlanmak için kullanılan bir ampul ne kadar elektrik harcar? Bir de yeni sistem ampulleri düşünürsek!
Eski sistem ampullerin yani flamanlı dediğimiz ampullerin artık kullanılmadığı tasarrufu ampul kullanma durumunda olduğumuz günümüzde bir ay bir ampulün 235 TL lik harcama yapma imkanı yoktur. Dolayısıyla verilen bilgi çerçevesinde talep aşırıdır.
Peki durum nedir? Sayaçta okunan değer için elektrik sağlayıcısına karşı borçlu müteahhittir. Bu kesin. Ancak okuyucumun da az da olsa bir kullanımı bulunduğundan makul bir bedel ödemesi düşünülür. Ancak bu makul rakamın ne olduğunun tespiti kolay değildir.
Belki bu konuda bir bilenden yaklaşık bir rakam sorularak bu rakam ödenir ama buna rağmen müteahhidin de makul biri olması gerekir. Bu rakam konusunda uzlaşma olmazsa da müteahhidin de elinde , uygulayacağı bir müeyyide yoktur.
Olsa olsa hiç istenmediği halde taraflar arasında bir husumet doğmuş olur ki bunu hiç kimse istemez, hiç kimseye yarar sağlamaz.