03 / 05 / 2024

İnsan odaklı kentsel dönüşüme ihtiyaç var!

İnsan odaklı kentsel dönüşüme ihtiyaç var!

İBB Aralık ayı meclisinde konuşan Başkan Volkan Yılmaz, İstanbul'daki deprem ve kentsel dönüşüm çalışmalarına ilişkin bilgi verirken, tarım topraklarının korunmasına ve üretimi teşvik edecek kararların alınmasına dikkat çekti.



İBB Aralık ayı meclisinde konuşan Başkan Volkan Yılmaz, İstanbul'daki deprem ve kentsel dönüşüm çalışmalarına ilişkin bilgi verirken, tarım topraklarının korunmasına ve üretimi teşvik edecek kararların alınmasına dikkat çekti.

İBB MHP Grup Başkanvekili ve Silivri Belediye Başkanı Volkan Yılmaz, İBB 2020 yılı Aralık ayı meclisi 1.oturumunda deprem hazırlıkları, kentsel dönüşüm, tarım topraklarının korunması, kaçak yapılarla mücadele gibi konulara değinerek meclis kürsüsünden açıklamalarda bulundu. Hür Haber'de yer alan habere göre; İstanbulluların yeni yılını kutlayarak konuşmasına başlayan Başkan Yılmaz, Aralık ayı içerisinde gerçekleşen önemli gün ve haftalara değinerek, "Bütün engelli vatandaşlarımızın 3 Aralık Engelliler Günlerini, madencilerimizin 4 Aralık Madenciler Günlerini, bütün kadınlarımızın 5 Aralık Kadın Hakları Günlerini, tüm insanlık aleminin 10 Aralık İnsan Hakları Günlerini, kooperatifçilerimizin 21 Aralık Dünya Kooperatifçilik Günlerini kutluyorum ve bütün insanların yılın sadece bir gününde değil her daim huzur, güven, refah ve barış içerisinde hak ve hakikatle birlikte yaşamalarını diliyorum" diye konuştu.

Deprem ve kentsel dönüşüm konusunda siyasetten uzak bir şekilde çalışma yapılması gerektiğini vurgulayan Başkan Yılmaz, “Her seferinde konuştuğumuz ama bir arpa boyu yol alamadığımız konu olan, deprem, kentsel dönüşüm, 99 yılı öncesi yapılan binalar, kötü bina stoku sürekli konuştuğumuz İstanbul'un gerçekleri. Vatandaşlarımızın bu konuda bireyler beklediği; başkanlar, yöneticiler! Hiç vakit kaybetmeden bir şeyler yapmanın zamanı gelmedi mi? Bu önemli konunun bir planlayıcısı, denetleyicisi, teşvik edicisi, müeyyide uygulayıcısı olması gerekmiyor mu? Artık siyasetten uzak bir yapı ile bu işe başlamamız gerekmiyor mu? Hiç umudumuzu kaybetmeden, oy hesabı yapmadan, insan odaklı kentsel dönüşüme ihtiyacımız olduğu gün gibi ortadadır. Hızlı bir şekilde hükümetimizin koordinasyonu ile sistematik bir şekilde kentsel dönüşüm yol haritası belirlenmelidir” açıklamasında bulundu.

Konuşmasında, 5 Aralık Toprak Günü'ne değinen Başkan Yılmaz, “Toprağa ekilen tohum aslında umut, sevgi ve gelecektir” diyerek şunları kaydetti:

“Tarım topraklarına sahip çıkmamızın, ülkemizin geleceğinde ne kadar önemli olduğunu bir kez daha hatırlatmak istiyorum. İstanbul'un çeperinde bulunan tarım topraklarını korumak bizim önceliğimiz olmalıdır. Ne yazık ki imar başarışının kötü kullanılması neticesinde, tarım, maliye, orman arazilerine yapılan kaçak yapılarla şuan İstanbul'daki topraklar ve araziler yağmalanıyor. Silivri Belediye Başkanı Volkan Yılmaz, Silivri'de tarım, orman ve maliye arazisi üzerinde yapılan kaçak yapılara kartvizitinde ne yazarsa yazsın, amcası, ağabeyi dayısı kim olursa olsun müsaade etmeyecek ve bu kaçak yapıları tek tek yıkacaktır. Çünkü bu topraklar bize miras değil emanettir ve onları korumak bizim namus borcumuzdur.”

“TARIM ARAZİLERİNDEKİ 20.000 M2 ŞARTI DEĞİŞTİRİLMELİ”

Tarım arazilerine metrekare üzerinden uygulanan yapı sınırlamasını da gündeme getiren Başkan Yılmaz, “Sizlerin dikkatini bir hususa çekmek istiyorum. Hâlihazırda 20.000 m2'nin üstünde bir tarım araziniz yoksa veya araziniz 20.000 m2'den küçükse, söz konusu arazinizin üzerine tarımsal amaçlı bir yapı yapma şansınız yok. Silivri'den örnek verecek olursak; 19.999 m2 bir araziniz var ama siz buraya sera yapamıyorsunuz. Siz buraya küçükbaş hayvan, büyükbaş hayvan ahırı yapamıyorsunuz. Siz buraya mantar yetiştiriciliği için bir yapı yapamıyorsunuz. Peki, bu tarımsal üretici için bir engel değil de nedir?  Gerekçe, tarımsal üretim diyerek, arkadan dolaşarak vatandaşın tarım arazilerine villa, bağ evi vs. yapabilme ihtimali. Biz Silivri Belediye Meclis'inde, İBB için, referans olabilmesi için bir tavsiye kararı aldık aylar önce. Şunu söylüyorum özetle; çiftçinin, köylünün, tarımın ve tarımsal üretimi desteklemek için Seracılık için 3.000 m2, Küçükbaş hayvan için 5.000 m2, Büyükbaş hayvan için 8.000 m2 şartı getirilsin. Kötü niyetli kişileri engellemek için de İl Tarım Müdürlüğü, İBB ve ilçe belediyesinin içerisinde bulunacağı bir denetim mekanizmasının kurulmasını öneriyoruz. Bu kapsamda alınacak ve iyi bir şekilde denetlenecek olan bu karar, çiftçiyi, köylüyü, tarımı destekleyecek ve kırsaldaki istihdama büyük katkı sağlayacaktır” diye konuştu. Başkan Yılmaz, tarım arazilerinde metrekare bazlı yapı izninin değiştirilmesi gerektiğinin altını çizerek bunun tarımsal üretime fayda sağlayacağına dikkat çekti.

Kentsel dönüşümde müteahhit seçimine dikkat!


Geri Dön