27 / 04 / 2024

İnşatta usta maaşı 150 bin TL'yi gördü, müteahhitler işçi bulamıyoruz diye isyan etti!

İnşatta usta maaşı 150 bin TL'yi gördü, müteahhitler işçi bulamıyoruz diye isyan etti!

Türkiye Müteahhitler Birliği tarafından yayımlanan İnşaat Sektörü Analizi Raporu'na göre inşaatlarda çalışmak üzere ara eleman bulunamıyor. Söz konusu rapora göre, demirci, kalıpçı, iş makinesi operatörü gibi mesleklerde eleman bulmakta zorluk yaşanıyor.



Türkiye Müteahhitler Birliği (TMB) tarafından yayımlanan İnşaat Sektörü Analizi Raporu'nda, inşaatlarda çalışacak demirci, kalıpçı, iş makinesi operatörü ve düz işçi gibi orta kademe eleman bulunmasında yaşanan sıkıntılara değinildi.

Türkiye Müteahhitler Birliği tarafından yapılan açıklamaya göre, 2023'ün son çeyreğine ilişkin "İnşaat Sektörü Analizi Raporu" yayımlandı.

Sözcü'nün aktardığı habere göre "Yeni Yüzyılda Eski Sorunlar, Zorluklara Rağmen Gelen Başarılar" başlıklı analizde, küresel ve ulusal ekonomiyle inşaat sektörüne ilişkin veriler masaya yatırıldı.

'MALİYETLERDE ARTIŞ'

Söz konusu raporda, sektörün geçen seneye yüksek girdi maliyetleri ve emtia sorunları ile başladığı anımsatıldı.

İnşatta usta maaşı 150 bin TL yi gördü, müteahhitler işçi bulamıyoruz diye isyan etti!

Yaklaşan yerel seçimler öncesi hızlanan kentsel dönüşüm ve alt yapı faaliyetlerinin de ilerleyen süreçlerde sektörü desteklemeye devam edeceğine bildirilen raporda, bu sene sektörü bekleyen en önemli sorunlardan bir tanesinin, kamuda tasarruf tedbirleri kapsamında zorunlu durumlar dışında yatırım programına yeni proje alınmayacağının açıklanması olduğu belirtildi.

Özellikle işçilik endeksinde yaşanan artışların dikkat çekici boyutlara ulaştığına değinilen raporda, sektörün 2023 yılı boyunca girdi maliyetlerindeki yüksek artışlardan etkilendiği, ara eleman sorununun da iyice derinleştiği kaydedildi.


DEMİRCİ, KALIPÇI BULUNAMIYOR

Hazırlanan raporda, inşaatlarda istihdam edilmek üzere demirci, kalıpçı, iş makinesi operatörü, hatta düz işçi gibi "mavi yaka" şeklinde nitelendirilen orta kademe eleman bulmakta zorluk yaşayan sektörde, ücretlerin geçen sene sonunda aylık 150 bin TL'ye kadar çıktığına da değinildi.

Yalnızca yurt içinde değil yurt dışında üstlenilmiş olan projeler için de istihdam sorunu yaşandığının kaydedildiği raporda, şu ifadeler yer aldı:

"Türkiye Müteahhitler Birliği tarafından da her fırsatta yetkili kurumlar ve kamuoyunun dikkatine sunulmuş olan bu sorunun çözümü için mevcut eğitim politikalarında köklü değişiklikler yapılması elzem görülüyor.

Nitekim, mevcut sistemde tamamı üniversiteye yönlendirilmiş olan gençlerin meslek ve sanat okullarına yönlendirilmesi, kısa sürede olmasa bile hem sektörün ihtiyaç duyduğu nitelik ve nicelikte elemana kavuşması hem de ülkemizdeki işsizlik sorununun çözümüne katkı sağlaması bakımından oldukça önem taşıyor."

 

Milli Emlak'tan iki ilde 20 bin liradan başlayan fiyatlarla arsa satışı!

8 banka yeni enflasyon tahminini peş peşe açıkladı!

TOKİ'den Şubat 2024 müjdesi! 8 yeni projede 2 bin 979 konut geliyor!


Geri Dön