Teknoloji

Intel ekonomik krizden geçiyor! 

Intel, birkaç yıl önce Apple'ın çiplerinde x86 mimarisini terk etmeye karar vermesiyle büyük bir darbe aldı. En büyük Mac CPU sağlayıcısı olan ABD merkezli üretici, tedarik zinciri üzerinde büyük bir etkiyle uğraşmak zorunda kaldı.Apple'ın ARM tabanlı bilgisayar sahnesindeki başarısı, ARM tabanlı bilgisayarlar için yeni bir akım başlattı

 Apple'ın ARM tabanlı alternatifi Apple M1 başarılı oldu ve bugüne kadar şirketin CPU standartlarını belirledi. Apple'ın ARM tabanlı bilgisayar sahnesindeki başarısı, ARM tabanlı bilgisayarlar için yeni bir akım başlattı. Geleneksel bir x86 yonga üreticisi olarak Intel uyum sağlamak zorundaydı, aksi halde geride kalacaktı. Eski bir atasözü gibi, “Onları yenemiyorsan, onlara katıl”. Intel , ilk ARM tabanlı yongalarının üretimine hazırlanmak için fabrikalarını geliştirirken olan da tam olarak bu . Ancak şirketin öncelikle devam eden ekonomik krizle başa çıkması gerekecek gibi görünüyor.

Intel ve ARM, pazarı fethetmek için güçlerini birleştiriyor

Intel'in girişimi ARM'nin nimetine sahip. İki güçlü oyuncu, Intel'in 18A üretim sürecini optimize etmek için güçlerini bir “çok nesilli” anlaşmada birleştiriyor. Buradaki büyük değişiklik, ARM tasarımlarını ve fikri mülkiyeti kullanacak olmasıdır. Anlaşma, Intel'in Dökümhane Hizmetlerini ARM yongalarının üreticisi olarak görmeyecek. Bunun yerine, Qualcomm ve MediaTek gibi ARM lisanslarının gelecekte çip yapmak için Intel'i kiralamasını kolaylaştıracak .

Şimdilik, iki firma Intel 18A geliştirmelerine odaklanacak. Ancak orta ve uzun vadede, Intel ve ARM ortaklığı arabalarda, IoT ürünlerinde ve veri merkezlerinde kullanılmak üzere tasarlanmış silikona genişletecek. Intel ayrıca “paketleme, yazılım ve yonga setleri” için ARM lisansları sunacak. Intel, ARM tasarımlarını üretmesini isteyen firmalar için tek adres olmak istiyor. Bu ARM yarışında daha sonra başlayan bir firma için oldukça planlı bir geri dönüş.

Intel, bu anlaşmanın “jeopolitik” anlamına da işaret ediyor. Firma, bunun ARM tabanlı CPU çekirdekleri üzerinde mobil SoC tasarımında çalışan dökümhane müşterileri için daha dengeli bir küresel tedarik zinciri sağlayacağını belirtiyor. Counterpoint Research'e göre TSMC, modern telefonlar için kritik olan tüm çiplerin yaklaşık yüzde 70'ini üretiyor. Ancak, Çin ile Tayvan arasında dile getirilen bazı askeri endişeler var. Çin, adayı kendi topraklarının bir parçası olarak savunurken, Tayvan kendisini bağımsız bir bölge olarak görüyor. Batı, olası bir savaşla oldukça ilgileniyor, sonuçta Tayvan, teknoloji endüstrisinin dengesi için hayati bir anahtar.

 

ABD merkezli yonga üreticisinin önce bir mali krizin üstesinden gelmesi gerekecek
ARM anlaşması Intel için umut verici bir geri dönüş gibi görünse de, şirketin önce belirli kısıtlamaları aşması gerekecek. Bugün erken saatlerde şirket, yeni bir işten çıkarma dalgası ve maliyet düşürücü önlemler duyurdu. Bu, yarı iletken devi için bu son derece elverişsiz anın bir başka yansımasıdır. Nisan ayında şirket, 2023'ün ilk çeyreğine ilişkin mali dengesini paylaşmıştı. Veriler, şirketin hisse başına gelirinde %133'lük bir düşüş olduğunu ortaya koyuyordu. Bu, geçen yılın aynı dönemini göz önünde bulundurur ve 2,8 milyar dolarlık etkileyici bir zararı gösterir. Bu, 1968'de kurulan firma için en büyük üç aylık kayıptı.