Ekonomi

İnternetten alışveriş yapanlara vergi şoku! Yurt dışı alışverişlerinde yeni dönem 1 Mayıs'ta başlıyor!  

1 Mayıs 2022 tarihinden itibaren yurt dışından alışverişlere yeni düzenleme geliyor. Peki yeni düzenleme ile neler değişecek? 1 Mayıs tarihinden itibaren yurt dışı alışverişlerinde hangi düzenlemelerle karşılaşacağız? İşte ayrıntılar... Özellikle koronavirüs pandemisiyle beraber tüketicinin hayatında artık vazgeçilmez duruma gelen online alışverişte, yurt içi alışveriş siteleri gibi yurt dışı siteler de oldukça önemli bir seçenek haline geldi

Türkiye genelinde online alışverişe olan talep gitgide çoğalıyor. Özellikle koronavirüs pandemisiyle beraber tüketicinin hayatında artık vazgeçilmez duruma gelen online alışverişte, yurt içi alışveriş siteleri gibi yurt dışı siteler de oldukça önemli bir seçenek haline geldi. Yurt dışından elektronikten tekstile kadar birçok ürünü satın alınabiliyor.

Fakat yurt dışı sitelerden alışverişte ödenen vergi kapsamında önemli bir değişiklik yapılıyor. Yeni düzenlemeyle beraber 1 Mayıs 2022'den itibaren Avrupa Birliği haricindeki ülkelerden kargoyla gelecek eşyaların gümrük vergisi yüzde 20’den yüzde 30’a yükselecek. Kargoyla bireysel ithalat limiti ise 1500 Euro iken 150 euro şeklinde düzenlenecek.

Peki yurt dışından siparişlerde yeni düzenleme ile neler değişecek? 1 Mayıs'tan itibaren nasıl bir düzenleme hayata geçirilecek? İşte ayrıntılar...

 

Ticari amaca sahip olmayan kişisel kullanım amacındaki ürünler, belirlenen kurallar çerçevesinde yurt dışından bireysel şekilde ithal edilebiliyor. Bireysel ithalat kapsamında kişiler genel anlamda alışverişlerini internet siteleri aracılığıyla gerçekleştiriyor. Bu ürünleri hızlı kargo şirketleri getiriyor, gümrük idaresine beyan veriyor ve bireysel ithalatta tek bir vergi tahsilatı yapılıyor. Buna da tek ve maktu vergi ismi veriliyor. Halihazırda, 1500 Euro’ya kadar gerçekleştirilen bireysel ithalatlar kapsamında, eşyanın Avrupa Birliği'nden gelmesi halinde yüzde 18, Avrupa Birliği dışından gelmesi halindeyse yüzde 20 oranında tek ve maktu vergi ödemesi yapılıyor. İthal edilmiş olan ürünün Özel Tüketim Vergisi Kanunu’na tabi olması halinde ise ayrıca yüzde 20 oranında Özel Tüketim Vergisi'nin ödenmesi gerekiyor.

YENİ DÖNEM 1 MAYIS'TA BAŞLIYOR

Peki, 1 Mayıs 2022 tarihi itibarıyla yurt dışından alışveriş yaparken nasıl bir düzenlemeyle karşı karşıya olacağız?

-1 Mayıs 2022 tarihi itibarıyla 150 Euro tutarına kadar gerçekleştirilen bireysel ithalatlarda (ilaç haricinde), ürünün Avrupa Birliği dışından gelmesi halinde yüzde 30 oranında tek ve maktu vergi alınacak. 

-Avrupa Birliği'nden ithal edilen ya da Özel Tüketim Vergisi Kanunu’na tabi ürünün ithalatının vergilendirilmesi kapsamında herhangi bir değişiklik yapılmayacak. 

-Değeri 150 Euro ile 1500 Euro arasındak olan bireysel ithalatlarda ise, hızlı kargo firmaları aracılığıyla ithalat işlemleri yapılacak ve ürünün ithalinde alınması gerekli olan normal vergiler alınacak. 

-Düzenleme kapsamında posta ve kargo ile gerçek kişilere gelen ve ticari miktar ve mahiyete sahip olmayan değeri 1500 Euro’yu aşmayan kişisel kullanıma ait kitap ya da benzeri basılı yayınlar için hali hazırda uygulanan sıfır gümrük vergisi sürecek. 

Kovid-19 salgınının online alışveriş sitelerindeki satışların yükselmesini sağladığını vurgulayan Gümrük ve Dış Ticaret Danışmanı Hakan Uçak, "Bu durum aynı zamanda da bireysel ithalatı artırdı. Yapılan düzenlemenin bireysel ithalatın azaltılmasına yönelik olduğunu söylememiz mümkün" açıklamasında bulundu. Şu an 1500 Euro’ya kadar uygulanmaktaki maktu vergi sınırının 150 Euro’ya düşürüldüğünün altını çizen Hakan Uçak, bu durumda eşyanın türüne göre değişmekle beraber, bireysel ithalat gerçekleştirenlerin daha çok vergi ödeyeceği sonucunun ortaya çıktığının altını çizdi. 

YURT DIŞI ALIŞVERİŞ ZORLAŞIYOR MU?

Gerçekleştirilen düzenlemeyle yurt dışından alışverişin biraz daha zor hale geldiğini vurgulayan Hakan Uçak, ürünün çeşidine göre İlave Gümrük Vergisi, Gümrük Vergisi, Katma Değer Vergisi ve Özel Tüketim Vergisi gibi vergilerin ödeneceğini belirtti. Uçak, bu durumda bireysel ithalat yapanların vergi yükünün yükseleceğini öngördüğünü ifade etti. 

“Son yıllarda uygulanan ilave gümrük vergilerinin kapsamının genişlemesi nedeniyle, AB dışından yapılan bireysel ithalatlarda uygulanan tek ve maktu verginin yüzde 30 olarak belirlendiğini düşünüyorum” açıklamasında bulunan Hakan Uçak, bireysel ithalatlar kapsamındaki vergi oranlarında, ithal edilecek ürünün ticari amaçlı ithalatlarında tahsil edilen ortalama vergi oranının göz önüne alındığına vurgu yaptı. 

Uçak, "Yeni düzenleme kapsamında yapılacak ithalatlarda öncelikle eşyanın ithalatında bir kısıtlama ve yasaklama olup olmadığına dikkat edilmesi gerekir. Ayrıca 150 Euro’yu aşıp 1500 Euro’yu aşmayan bireysel ithalatlarda, kişilerin normal ithalat vergilerini ödeyeceklerini bilmeleri gerekiyor. Bu nedenle ithal edilecek eşyanın vergilerinin de alışveriş öncesinde dikkate alınmasının faydalı olacağını düşünüyorum. Her ürün hızlı kargo yoluyla ithal edilemiyor. Örneğin ithali yasak olan bir eşya hızlı kargo yoluyla da ithal edilemez. Bu nedenle gümrük mevzuatının izin verdiği eşyalar bireysel ithalata konu edilebiliyor. Kozmetik, takviye edici gıdalar, tütün ve alkol cinsi eşyaların hızlı kargo kapsamında ithaline izin verilmiyor" açıklamasında bulundu. 

200 EURO FAZLA ÖDENECEK

Milliyet'te yer alan habere göre; halihazırda 1000 Euro değerindeki oyun konsolunu Çin’den alacak bir kişinin,  200 Euro tek ve maktu vergi ile 200 Euro Özel Tüketim Vergisi ödeyerek toplam olarak 1400 Euro’ya ürünü ithal ettiğine dikkat çeken Uçak, “Yeni düzenleme hayata geçtiğinde, 1000 Euro değerindeki oyun konsolunun ithalatında 200 Euro İlave Gümrük Vergisi, 240 Euro Özel Tüketim Vergisi ve 259,20 Euro Katma Değer Vergisi anında ödenecek. İthalde tahsil edilen İlave Gümrük Vergisi ve Özel Tüketim Vergisi, üzerinden de Katma Değer Vergisi hesaplanıyor. Bu nedenle toplamda 1.699,20 Euro’ya bu eşya ithal edilmiş olacak” şeklinde konuştu.

Çiftçiye 6 ayrı kredi müjdesi! Ziraat Bankası tarım kredisi başvuruları ne zaman başlayacak?

Yurt dışından sipariş verenler dikkat! Yüzde 30 zam geldi

Merkez Bankası faiz kararını açıkladı! İşte Nisan 2022 Merkez Bankası faiz kararı!

1 litre benzin, motorin ve LPG bugün kaç TL? İndirim geldi mi? Petrol Ofisi, Opet, BP ve Total 14 Nisan fiyat listesi...

Emekli bayram ikramiyeleri neden açıklanmadı? Emekli bayram ikramiyesinde 3 bin 700 lira iddiası