Kent Haberleri

İnternetten alışveriş yaparken dikkat… İndirim oyununa gelmeyin!

Kasım ayı, e-ticaret sektörü için “Bekârlar Günü”, “Efsane Cuma, Black Friday -(Kara Cuma)” ve “Siber Pazartesi” kampanyalarıyla bir alışveriş sezonuna dönüştü. Aralık ayına geldiğimizde ise yeni yıl kampanyaları başlayacak. İndirim dönemlerinde alışveriş yaparken dikkat edilmesi gereken önemli noktE-ticaret siteleri elektronikten giyime, mobilyaya kadar birçok farklı çeşit üründe değişen oranlarda indirim kampanyalarına başladı

E-ticarette iki ay sürecek indirim dönemi start aldı. E-ticaret siteleri elektronikten giyime, mobilyaya kadar birçok farklı çeşit üründe değişen oranlarda indirim kampanyalarına başladı. İndirimler haricinde “ücretsiz kargo”, “paylaştıkça kazan”, “hediye kupon” gibi ekstra sürprizler de tüketiciyi çekmek için kullanılan kampanyalar arasında.

Senenin son iki ayında ülkemizde e-ticaret sektöründe ciro beklentisi 500 milyar TL civarında. Peki her indirim gerçekten indirim mi?

İnternetten alışverişe yaparken kişisel bilgilerinizi girmeden web sitelerinin gerçek olup olmadığını birkaç kez kontrol etmek gerekiyor. Alışveriş sitesinin iletişim bilgileri, SSL Sertifikası mutlaka kontrol edilmeli. Vatandaşlar öncelikle kampanyaların mantıklı olmasına dikkat etmeli. Çok şaşırtıcı indirimlere şüphe ile yaklaşılmalı. Ürünün diğer sitelerdeki fiyatına da kesinlikle bakılmalı.


 

E-ticaret dolandırıcıları bu indirim günlerinde de boş durmuyor. Bugünlere özel olarak basit e-ticaret siteleri veya sosyal medya satış hesapları kurup, gerçekte olmayan ürünleri satabilirler. İnternet sitelerinde alışveriş yapmaya başlamadan  önce mutlaka ihtiyaçlarınızı belirleyin, alışveriş için bir liste yapın. İndirim çılgınlığı var diye ihtiyacınız olmayan şeyleri almayın. Satın alacağınız cihazların fiyatlarını indirimden önce kaydedin ki kampanya dönemlerinde gerçekten indirim yapılıp yapılmadığını görmüş olursunuz.

Markalar ürünün fiyatını birkaç hafta öncesinde şişirerek kampanya döneminde ürünün normal fiyatını yüksek indirimmiş gibi gösterebiliyor. Ürünün eski versiyonunu yeni versiyonuymuş gibi de satışa sunabilirler. Ürün hakkında kullanıcı yorumlarını okuyun.

PARAVAN SOSYAL MEDYA HESAPLARINA DİKKAT!

Cumhuriyet’ten Şehriban Kıraç’a konuşan, TOBB E-ticaret Meclisi Üyesi ve Ticimax E-ticaret Sistemleri Kurucusu Cenk Çiğdemli, kampanya dönemlerinde vatandaşı internet üzerinden veya sms, e-posta üzerinden, örneğin 2 bin liralık elektronik ürünün 200 liraya düştüğü gibi gerçekdışı kampanya reklamlarıyla kandırmaya çalışan paravan e-ticaret siteleri ve paravan sosyal medya hesaplarında artış görünüyor.

Çiğdemli, indirimli alışveriş yapmak isterken dolandırıcıların tuzağına düşülebildiğini bu nedenle de özellikle elektronik ürünlerde gerçek olamayacak kadar büyük indirimlere inanmamak gerektiğinin altını çiziyor.

Dikkat edilmesi gereken bir diğer konu da internetten alışveriş yaparken kullandığınız ödeme yöntemi. Uzmanlar mutlaka üç boyutlu ödeme yöntemini kullanmanızı hatta üşenmeyip sanal kart kullanmanızı öneriyor. Yapacağınız alışverişte cayma hakkı olup olmadığına mutlaka bakın. Yaptığınız alışverişten sonra kredi kartı ekstrelerinizi de kontrol etmeyi ihmal etmeyin.

A101’de haftanın yıldızları 1 alana 1 bedava! Kağıt havluda şok fiyat! 12 Kasım 2022 fiyat listesi!

Maaşını Garanti'ye taşıyan emeklilere müjde! Hem promosyon hem ödül! Bu fırsat kaçmaz!

Çalışana doğal gaz ve ısınma desteği geliyor! Herkese 1.000'er TL ek ödeme yapılacak! Hemen bakın!