Genel

İNTES Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı ile protokol imzaladı!

İNTES ile  Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı arasında iş sağlığı ve güvenliği alanında iş birliği protokolü imzalandı...

Türkiye İnşaat Sanayicileri İşveren Sendikası (İNTES) ile  Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı arasında iş sağlığı ve güvenliği alanında iş birliği protokolü imzalandı. 

İNTES Başkanı Celal Koloğlu, sendikanın 179. geleneksel toplantısında düzenlenen "iş sağlığı ve güvenliği alanında işbirliği protokolü imza töreninde" inşaat sektörü ve iş güvenliğiyle ilgili değerlendirmede bulundu.

Anadolu Ajansı muhabirlerinden Mehmet Fatih Erdoğdu'nun haberine göre; Koloğlu, inşaat sektörünün yaklaşık 2 milyon kişiye istihdam sağladığını ifade ederek, sektörde, yurt içinde ve dışında daha fazla istihdam için yatırımların artması ve yeni iş yerleri açılması gerektiğini söyledi.  

Koloğlu, iş sağlığı ve güvenliği kültürünün ülke çapında geliştirilmesi için çalıştıklarını belirtti. Koloğlu, sürdürülebilir bir yönetim için yüksekte çalışma konusunda 3 büyük kentte toplantılar düzenleyeceklerini ve iş güvenliğinin sadece yüksekte değil, şantiyenin her yerinde sağlanmasını hedeflediklerini vurguladı

Koloğlu sözlerine şöyle devam etti: 

“Müteahhitlerimiz yurt dışında Türk işçisi çalıştırmaktan vazgeçtiler. Yurt dışında Türk işçisi istihdamı için radikal adımlar atmalıyız. Kanun değişikliği de dahil yeni bir bakış açısına ihtiyaç var. Asgari İşçilik Oranları Komisyonu başarı ile çalışmalarını sürdürüyor. Her yıl oranlar teknolojiye uygun olarak yenileniyor.” diye konuştu. 

"Bugün yüzde 192 artışla 2 milyona ulaşmış bir çalışan sayımız mevcut" 

Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk,  Türkiye'nin büyümesinde inşaat sektörünün payının çok büyük olduğunu söyledi. Selçuk, sözlerine şu şekilde devam etti; "İnşaat sektöründeki sayılara baktığımızda da bu gelişimi, değişimi çok açık bir biçimde görmekteyiz. İş yeri sayıları 2002 yılında yaklaşık 96 bin iken, yüzde 121 artışla bugün 214 bin iş yeri sayımız var. 2002 yılında yaklaşık 713 bin çalışan sayımız varken bu sektörde bugün yüzde 192 artışla 2 milyona ulaşmış bir çalışan sayımız mevcut."

Selçuk, Türk inşaatçıların, müteahhitlerin sadece Türkiye değil dünyanın dört bir yanında Türkiye'nin adını yücelttiğini söyledi. Selçuk, sektörü her alanda desteklemenin, problemlere hızlı ve etkin çözümler üretmenin hem hükümetin hem de Bakanlığın öncelikli sorumluluk alanlarından biri olduğunu kaydetti.

Selçuk, tüm dünyada inşaat sektörüyle ilgili en başta gelen sorunlardan birinin yaşanan iş kazaları olduğuna dikkati çekerek, "İnşaat sektöründe meydana gelen kazaların birçoğu yüksekten düşmeden kaynaklanıyor. Bu kazaların büyük bir kısmı çatı, kat kenarlarından, iskelelerden, asansör boşluğu ve yapıdaki diğer boşluklardan düşme şeklinde gerçekleşiyor. Bugün imzalayacağımız protokolün de ana gündem maddesi işte bu. Yüksekten düşmenin önlenmesine ilişkin gerekli mevzuat düzenlemelerini içermekte." dedi.