İntifa hakkı devredilir mi?
Başkasına ait olan taşınmaz üzerinde, belirli bir kişiye, tam yararlanma imkanı sağlayan hukuki hakka intifa deniyor. Peki, intifa hakkı devredilir mi?
İntifa hakkı devredilir mi?
İntifa hakkı, taşınmaz üzerinde, malikinin sahip olduğu haklardan kullanma ve semerelerinden faydalanma haklarını bir başkasına devretmesi ile kurulan hak tipi olarak karşımıza çıkıyor.
İintifa hakkı, sınırlı ayni haklardandır ve sınırlı ayni haklar içerisinde irtifak hakları kategorisinde yer alıyor. Ayrıca mutlak haklar-nisbi haklar ayrımında, intifa hakkı, mutlak haklar içerisinde yer alıyor.
Hak sahibinin talebi, malın tamamen yok olması, sürenin bitmesi, hak sahibi gerçek kişinin ölümü ve tüzel kişinin infisahı ile intifa hakkı sona erebiliyor.
Sözleşmede aksine hüküm yoksa veya durum ve koşullardan hak sahibince şahsen kullanılması gerektiği anlaşılmıyorsa, intifa hakkının kullanılması başkasına devredilebiliyor. Bu takdirde malik, haklarını, devralana karşı doğrudan doğruya ileri sürebiliyor. Bu hususla ilgi Kanun Maddesi aşağıda yer alıyor;
Devir isteme hakkı
MADDE 822.- İntifa hakkı sahibi, intifakın başlangıcını izleyen üç ay içinde, hakkın konusu olan alacağın ve kıymetli evrakın kendisine devrini isteyebilir.
İntifa hakkı sahibi, alacağın ve kıymetli evrakın devri sırasındaki değeri tutarında devredene karşı bunların bedelini ödeme borcu altına girer ve feragat edilmedikçe bu borç için ayrıca güvence göstermekle yükümlü olur.
Güvence istemekten feragat edilmemiş ise devir, ancak güvence gösterildikten sonra hüküm ifade eder.
İntifa hakkından feragat edilir mi?
Öznur YASLI/Emlakkulisi.com