Emlak Terimleri

İntifa hakkı ile kiralama yapılabilinir mi?

İntifa hakkı, ona sahip olunan kişinin (en çok) hayatı ile sınırlı olarak, başkasına ait bir taşınmazdan tamamıyla yararlanmak ve kullanmak hakkıdır. Peki intifa hakkı ile kiralama yapılabilinir mi?

İntifa hakkı ile kiralama yapılabilinir mi?


İntifa hakkı şahsi irtifak hakları grubundan olup sınırlı bir ayni haktır. Sahibi olduğu kişiye gayrimenkulden kullanma ve istifade etme hakkı verir. İntifa hakkı kanundan doğan intifa hakkı, sözleşmeyle kurulan intifa hakkı ve mahkeme kararı ile kurulan intifa hakkı olmak üzere üç şekilde kurulabiliyor.


İntifa hakkı süresinin sona erme sebepleri Medeni Kanunu'nun 796. maddesinde şöyle belirtiliyor; 


"MADDE 796.- İntifa hakkı, konusunun tamamen yok olması ve taşınmazlarda tescilin terkini; yasal intifa hakkı, sebebinin ortadan kalkmasıyla sona erer.


Sürenin dolması veya hak sahibinin vazgeçmesi ya da ölümü gibi diğer sona erme sebepleri, taşınmazlarda malike terkini isteme yetkisi verir."


Bunun dışındaki sebeplerle gayrimenkülün kuru mülkiyetine sahip olan kişi intifa hakkını sona erdiremez ve o gayrimenkulü başka birine kiralayamaz. Çünkü kuru mülkiyet sahibinin tapusunu başka birine satma durumu da oluşabilir. İntifa hakkı sahibi yasalarla intifa hakkının devamını yeni mülkiyet sahibinden talep edebilir.


Peki intifa hakkı sahibi söz konusu gayrimenkulü kiraya verebilir mi? İntifa hakkı sahibi, gayrimenkulden yararlanma hakkı ve gayrimenkul değerinin 2/3'üne sahip olma hakkı nedeni ile kişi söz konusu gayrimenkulü kiraya verebiliyor ancak mülkiyetin gerçek sahibi olmadığı için satamaıyor.



İntifa hakkının tapuya tescili!

İntifa hakkında süre ve bedel!

İntifa hakkı sahibinin hakları nelerdir?


Tuğçe ERSOY/Emlakkulisi.com