Emlak Terimleri

İntifa hakkı olan ev satılabilir mi?

İntifa hakkı taşınırlarda zilyetliğin devri, alacaklarda alacağın devri ve taşınmazlarda tapu kütüğüne tescille kuruluyor. Mal sahibi intifa hakkını verdiği evi satabilir mi? İntifa hakkı olan ev satılabilir mi?

İntifa hakkı olan ev satılabilir mi?

İntifa hakkı taşınırlarda zilyetliğin devri, alacaklarda alacağın devri ve taşınmazlarda tapu kütüğüne tescille kuruluyor. Söz konusu hak, bir başkasına ait taşınmazı ömrünün sonuna kadar kullanmak ve ondan yararlanmak hakkı oluyor.  


Gayrimenkul üzerindeki yararlanma ya da kullanma hakkı olarak da ifade edilen intifa hakkı için gayrimenkul sahibi; mülkiyeti üzerinde tutup kullanma hakkını başkasına devretmiş oluyor.


İntifa hakkı sahibi ise böylece gayrimenkulden yararlanma yetkisine sahip oluyor. Peki, intifa hakkı olan ev satılabilir mi?


İntifa hakkı sahibi gayrimenkul üzerinde fiili ya da hukuki tasarruflar yapamıyor. Buna göre intifa hakkı sahibi tarafından gayrimenkul satılamıyor ve ipotek ettirilemiyor.


İntifa hakkı olan evin satışını kuru mülkiyet sahibi yapabiliyor. Satış sonrasında taşınmazın maliki değişse de taşınmazın intifa hakkı yine sabit kalıyor ve o kişiye geçmiyor.


Bu nedenle taşınmaz mal satışlarında yapılacak araştırmalarla birlikte intifa hakkı olup olmadığının da öğrenilmesi faydalı oluyor. Aksi halde, taşınmaz satın alınsa bile, intifa hakkı bir başka kimsede olacağından bu taşınmaz kullanılamıyor.



İntifa hakkı kaç yıl için verilir?



Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com