İntifa hakkı olan kiraya verebilir mi?
İntifa hakkı bir başkasına verilen taşınmazın satışı, ipotek edilmesi gibi haklar kuru mülkiyet sahibi olan malikte kalıyor. Peki, intifa hakkı olan kiraya verebilir mi? Yoksa kuru mülkiyet sahibi mi taşınmazı kiraya verebilir?
İntifa hakkı olan kiraya verebilir mi?
İntifa hakkı, başkasına ait bir taşınmazdan tamamıyla yararlanmak ve kullanmak hakkı olarak tanımlanıyor. Bu hak, ona sahip olan kişinin en çok hayatı ile sınırlı olabiliyor. Süreli olarak da verilebiliyor.
İntifa hakkına sahip olan kimselere bazı haklar tanınıyor. Ancak taşınmazın satışı, ipotek edilmesi ve hakkın devri gibi haklar kişiye tanınmıyor.
Kanunen bu haklar kuru mülkiyet sahibi olan malikte kalıyor. Peki, intifa hakkı olan kiraya verebilir mi? Yoksa kuru mülkiyet sahibi mi taşınmazı kiraya verebilir?
İntifa hakkı kira:
Taşınmazın intifa hakkına sahip olan kimse taşınmazı kiraya verebiliyor. Ancak çıplak mülkiyet sahibi kişi, gayrimenkulü kiraya veremiyor.
İntifa hakkı için istenen belgeler
1) İşleme konu taşınmaz mala ait, tapu senedi, yoksa taşınmaz malın ada ve parsel numarasını belirtir belge veya malikin sözlü beyanı,
2) Tarafların fotoğraflı nüfus cüzdanı, pasaport veya avukat kimliği ile vesikalık fotoğrafları, T.C. Kimlik ve vergi numarası,
3) İşlem taraflarında temsilci sıfatıyla katılan var ise, temsile ilişkin belge.
4) İntifa hakkı mahkeme kararı ile tesis edilecekse kesinleşmiş mahkeme kararı.
5) Kanuni intifa hakkı tesis edilecekse, sağ kalan eşin intifa hakkını seçtiğine dair veraset senedi.
İntifa hakkı veren ölürse ne olur?
Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com