Emlak Terimleri

İntifa hakkından feragat edilir mi?

İntifa hakkı; başkasına ait bir eşya veya malvarlığı üzerinde, belirli bir kişiye, tam yararlanma imkanı sağlayan hukuki bir hak olarak karşımıza çıkıyor. Peki, intifa hakkından feragat edilir mi?

İntifa hakkından feragat edilir mi?

İntifa hakkı; başkasına ait bir eşya veya malvarlığı üzerinde, belirli bir kişiye, tam yararlanma imkanı sağlayan hukuki bir hak olarak biliniyor.  İntifa  hakkının kurulması ile gayrimenkulün maliki, eşyanın veya hakkın öz değerini kendisinde tutmakta, buna karşılık bunlardan elde edilebilecek yararları belirli bir kişiye tahsis ediyor. 


Medeni Kanun’un  795. maddesinde;  “...taşınmaz mallarda intifa hakkı tapu siciline tescil ile doğar. Aksine bir kayıt bulunmadıkça mülkiyete ilişkin hükümler ... intifa haklarının iktisabında ve tescilinde de uygulanır”  hükmü yer alıyor. 


İntifa hakkı,  sözleşme ile kurulan intifa hakkı, mahkeme kararı ile kurulan intifa hakkı ve kanuni intifa hakkı olmak üzere üç şekilde karşımıza çıkıyor. İntifa hakkının kurulabilmesi için bazı belgeler gerekiyor. 


İntifa hakkı için gereken belgeler;

1. İntifa hakkı tesis edilecek taşınmazın varsa tapu senedi, yoksa taşınmazın ada ve parsel numarasını belirtir belge veya malikinin sözlü beyanı,

2. İntifa hakkı isteyen tarafların veya yetkili temsilcilerinin fotoğraflı nüfus cüzdanları veya pasaportları  ile  temsilciliğe ilişkin  belgeler,

3. Tarafların son altı ay içinde çekilmiş  6 x 4  cm. büyüklüğünde birer  vesikalık  fotoğrafları,

4. İntifa hakkı mahkeme kararı ile tesis edilecekse, kesinleşmiş mahkeme kararı,

5. Kanuni intifa hakkı tesis edilecekse, sağ kalan eşin intifa hakkını  seçtiğine dair veraset senedi,

6. İntifa hakkı taşınmazın tümü üzerinde değil de bir kısmı üzerinde kurulacaksa bu kısmı gösterir kroki.       


İntifa hakkından feragat!

İntifa hakkı sahibi tapu sicil müdürİüğüne müracaatla hakkından vazgeçebiliyor. Harç olarak emlak beyan değerinin 2/3’ünden az olmamak üzere bildirilen değer üzerinden çıplak mülkiyet sahibinden harç tahsil ediliyor. 


İntifa hakkı miras bırakılabilir mi?


Öznur YASLI/Emlakkulisi.com