İntifa hakkının sözleşmesi örneği!
Bir kimseye tahsil edilen gayrimenkulden yararlanma, gayrimenkulü kullanma hakkına intifa hakkı deniyor. Bu hak için taraflar arasında sözleşme imzalanıyor. İşte, intifa hakkının sözleşmesi örneği!
İntifa hakkının sözleşmesi örneği!
Türk Medeni Kanunu'nda yer alan hükümlere göre, taşınır veya taşınmaz bir malın veya bir hakkın kullanım hakkının bir başkasına devredilmesi işlemine intifa hakkı deniyor.
Bir taşınmazın maliki, sahibi başkası olsa dahi taşınmazı kullanma hakkı olması durumuna intifa hakkı deniyor. Bu eşler olabiliyor, çocuklar olabiliyor ya da yakın akrabalar olabiliyor. Örneğin; kocası ölen bir kadının kocası üzerine olan mal varlıklarında intifa hakkı bulunuyor.
İntifa hakkı, sözleşme ile kurulan intifa hakkı, mahkeme kararı ile kurulan intifa hakkı ve kanuni intifa hakkı olmak üzere üç şekilde karşımıza çıkıyor.
Kullanım hakkı olarak da bilinen intifa hakkı için taraflar arasında bir sözleşme imzalanması gerekiyor. İntifa hakkı için yapılması gereken sözleşme örneği aşağıda yer alıyor;
İntifa hakkı sözleşmesi!
.... NÖBETÇİ ASLİYE HUKUK MAHKEMESİNE
DAVACI :
Adı ve Soyadı,
T.C. Kimlik No:
Adres:
DAVALI : ........ Tapu Sicil Müdürlüğü/.........
DAVA KONUSU : İntifa hakkının terkini
DAVA DEĞERİ : ….......TL
AÇIKLAMALAR :
1- ŞAHSIM, ......... ili, Merkez İlçesi, … mevkii, ... ada, ... pafta, … parsel’de bulunan taşınmazın malikiyim.
2- Bu taşınmaz üzerinde ..........'in intifa hakkı mevcut iken, hak sahibi .../.../2012 tarihinde vefat ettiğinden intifa hakkı sona ermiştir.
Bu sebeplere intifa hakkının terkini için işbu davanın açılması zorunlu olmuştur.
DELİLLER : Tapu kaydı, nüfus kaydı ve her tür delil.
HUKUKİ NEDENLER : TMK. md. 796/2 ve İlgili mevzuat.
SONUÇ VE İSTEM : Yukarıda arz ettiğim sebeplerle davanın kabulü ile söz konusu taşınmaz üzerinde kurulu bulunan intifa hakkının terkinine karar verilmesini saygı ile arz ve talep ederim. .../.../2013
Davacı
Adı ve Soyadı
İmza
İntifa hakkı tesisi için gerekli belgeler!
Öznur YASLI/Emlakkulisi.com