Eğitim

İpar Köşkü için 21 milyon Euro'luk teklif az geldi

Çiftehavuzlar'ın en değerli mülklerinden biri olan tarihi İpar Köşkü için 21 milyon Euro'luk teklif az geldi

110 yıllık bir geçmişe sahip köşk, 12 dönüm arazi üzerinde yer alıyor. Köşkü, 1997 yılında ünlü armatör Şadan Kalkavan ile MNG Holding'in patronu Mehmet Nazif Günal, 8.5 milyon dolara Abidin Cevher Özden'den satın almıştı.
Ekonomist'in haberine göre; Köşkte Kalkavan ve Günal'ın yüzde 50'şer oranında hissesi bulunuyor. Köşkün arazisi içerisinde yer alan daha önce Abidin Cevher Özden tarafından inşa ettirilen tek katlı blokta Şadan Kalkavan ailesiyle birlikte oturuyor. Köşkü satmayı düşünmeyen her iki ortak, bir yandan da köşk için ortaklık ve satın alma yönünde teklifler alıyor.

Bu yöndeki teklifleri doğrulayan Mehmet Nazif Günal, dergimize "Burayla ilgili şimdilik hiçbir projemiz yok. Satmayı planlamıyoruz. Satın alma teklifleri ev olarak kullanmak amacıyla yapıldı. Ortaklık teklifi aldık, ancak proje geliştirmeyi düşünmüyoruz." şeklinde açıklamada bulundu

BÜYÜK KULÜP SATIN ALMAK İSTEDİ
Aldığımız duyumlar, Kalkavan ve Günal'ın İpar Köşkü için 25 milyon Euro(52 milyon lira) istedikleri yönünde. Bu konuda açık kapı bırakan Günal, "Şu ana kadar 21 milyon Euro öneren oldu. Çok daha iyi bir teklif gelirse satmayı düşünebiliriz." diyor.

Öte yandan İpar Köşkü'nün komşusu olan Büyük Kulüp, bir dönem bu köşkü satın alma yönünde yoğun bir uğraş vermişti. Büyük Kulüp'ün Yönetim Kurulu Başkanı Duran Akbulut, bu konuda şu bilgileri veriyor:

"Burayı alıp, kulüp bünyesinde bir sosyal tesise dönüştürme projemiz vardı. Buraya 13 milyon dolar verdik, Sayın Kalkavan ve Günal 15 milyon dolar istedi. 15 milyon dolar verdik, bu sefer fiyatı 20 milyon dolara çıkardılar. Biz de bunun üzerine satın almaktan vazgeçtik. Şimdi ise 25 milyon Euro istiyorlar."

ÜÇ KEZ EL DEĞİŞTİRDİ
İpar Köşkü, 1901 yılında, Cemil Paşa (Topuzlu) tarafından mimar Vallaury'e yaptırılmıştı. Bu yüzden uzun yıllar "Cemil Topuzlu Paşa Köşkü" diye bilindi. Köşk, 30 dönümlük bir arazi içerisine, art nouveau tarzında inşa edilmişti. Köşk, 1931 yılında Türkiye'nin ilk sanayicilerinden şeker kralı Hayri İpar'a satıldı. 1960 askeri darbesinde yurtdışına kaçmak zorunda kalan Hayri İpar, köşkü önce çocukları üzerine kaydettirmesine rağmen, ölümüne yakın kararını değiştirip karısı Emine Tevhide İpar'a devretti.

Abidin Cevher Özden, Emine İpar'a yaklaşmayı başarıp, 1980 yılında köşkü üzerine geçirdi. O sırada oğul Ali İpar, 6 ay önce annesinin hacir altına alınması davası açtığını belirterek, işlemlerin durdurulması için mahkemeye başvursa da dava sonuçlanana kadar Özden, köşkün mülkiyetini aldı.

Özden, 1980 yılında 70-90 milyon lira edecek İpar Köşkü'ne 175 milyon lira ödeyerek satın aldığını, imar izni olmadığı için amacının ailesiyle burada oturmak olduğunu belirtse de, 1986 yılında Kadıköy Belediyesi'nden köşk için imar izni çıkarttı. Köşkün ıhlamur, çınar, kestane ve çam ağaçları içindeki geniş bahçesinde bir anda 6 katlı 6 blok yükseliverdi. 1997 yılında bir kez daha el değiştiren köşkün yeni sahipleri ise Şadan Kalkavan ve Mehmet Nazif Günal oldu.
NTVMSNBC Emlak