Kent Haberleri

IPARD-III Programı'yla kırsala 20 milyar TL'lik yeni yatırım müjdesi! Yüzde 50 ile yüzde 75 arasında hibe de verilecek! 

81 ilde yaygınlaştırılması hedeflenen IPARD-III Programı'yla kırsala 20 milyar TL'lik yeni yatırım müjdesi geldi. Program çerçevesinde yüzde 50 ile yüzde 75 arasında hibe de verileceği de belirtildi.   Bu kapsamda, 20 milyar TL'lik yeni yatırımın desteklenmesi ve 30 bin yeni istihdam sunulması amaçlanıyor

Tarım ve Orman Bakanlığı Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu (TKDK) tarafından sürdürülen Avrupa Birliği (AB) Katkılı Kırsal Kalkınma Destekleri (IPARD III) Programı'nın katkısıyla kırsalda üretimin artırılması için düğmeye basılıyor. 

Bu kapsamda, 20 milyar TL'lik yeni yatırımın desteklenmesi ve 30 bin yeni istihdam sunulması amaçlanıyor. 

IPARD-III Programı'yla kırsala 20 milyar TL'lik yeni yatırım müjdesi! Yüzde 50 ile yüzde 75 arasında hibe de verilecek!

Bakanlıktan edinilen bilgilere göre, AB tarafından aday ve potansiyel aday ülkelere destek amacıyla hazırlanan "Katılım Öncesi Yardım Aracı"nın kırsal kalkınma bileşeni olan IPARD, Birliğin ortak tarım ve kırsal kalkınma politikalarına uyum hazırlıklarına ve bu çerçevede politika geliştirilmesine destek sağlamayı hedefliyor. 

Rekabetçi bir tarım sektörünün ortaya çıkması, fiziki potansiyelin geliştirilmesi, kırsaldaki ekonomik kapasitenin ve çeşitliliğin iyileştirilmesi amacıyla uygulanan ve 2016 yılında sona eren IPARD I çerçevesinde, 10 bin 653 projeye, 1 milyar 46 milyon avro destekte bulunuldu. 

Daha sonra uygulamaya alınan IPARD II ile 11 bin 22 proje için toplam 676 milyon avro ödeme gerçekleştirildi. 

IPARD III PROGRAMI 2023'ÜN 2'NCİ YARISINDA BAŞLAYACAK

2023'ün ikinci yarısında başlayacak ve 2027 yılına kadar devam edecek olan  IPARD III Programı'nın hazırlık çalışmaları 2020 yılından bu güne Bakanlık tarafından sürdürülüyor. Bu süreçte sektör analizleri gerçekleştirildi ve tüm paydaşların görüşleri alındı. 

Avrupa Komisyonu ile karşılıklı mutabakata varılarak imzalanacak Finansman Anlaşması'nın yürürlüğe alınmasıyla IPARD III Programı uygulamaları start alacak. 

IPARD III Programı'nda AB katkısı 430 milyon avro şeklinde belirlenirken, Tarım ve Orman Bakanlığının katkılarıyla toplam bütçe 555 milyon avroya yükseliyor. Program, yüzde 50 ile yüzde 75 arasındaki yüksek hibe oranları ve yatırımlara sunulan vergi muafiyetiyle daha cazip hale geliyor. 

IPARD III Programı'nda LEADER Projesi (Kırsalda Yerel Kalkınma Stratejilerinin Uygulanması) önlemi için toplam kamu katkısı 50 milyon avroya yükseltilerek, yerel eylem gruplarını memnun edecek bir artış yapılması planlandı. Tarım ve çevre bütçesinde de ayrıca yükselişe gidildi. 

Ayrıca, ilk kez kırsal alanda kamu altyapı yatırımları ve danışmanlık hizmetlerine programdan bütçe ayrıldığı da belirlendi. 

IPARD III Programı katkısı ve Bakanlığın ayıracağı ek bütçeyle yaklaşık 11 milyar TL'si hibe olacak şekilde, 20 milyar TL'lik yeni yatırım yapılması ve 30 bin yeni istihdam sunulması planlanıyor. 

Hala 42 şehirde uygulanan IPARD Programı'nın 81 ilde yaygınlaştırılması da amaçlanıyor. 

Ev sahipleri yasal sınırlamalardan kaçmak için karaborsa yöntemi uyguluyor! Kiracılar bu haberi mutlaka okuyun!

İslam Memiş'ten sil baştan altın tahmini geldi! Öyle bir açıklama geldi ki görenler tarumar oldu! 

Nisan ayında gayrimenkul satışları Mart'a göre yüzde 29 azaldı!