Dekorasyon

İpek Halı üzerine en ince Fatih Sultan Mehmet portresi yapıldı!

Zaman Gazetesi haberine göre: Hereke Halıcılar Derneği Başkanı Erhan Ör, Fatih Sultan Mehmet portresinin yanı sıra Yasin Sûresi’nin 83 ayetini ve Esmaül Hüsna’yı ipek halıya dokuduklarını söyledi...

Herekeli ustalar, Fatih Sultan Mehmet’in portresini ipek halı üzerine dokudu. 2 yıl içerisinde bitirilen ve bir santimetresinde 400 düğüm bulunan portre, Hereke’de dokunan en ince portre olma özelliğini taşıyor. Halıya biçilen değer ise 50 bin lira. Ustaların bir başka el emeği göz nuru işi ise  Yasin Sûresi’ndeki 83 ayet ve  ‘Esmaül Hüsna’nın dokunduğu ipek halı.


Hereke Halıcılar Derneği Başkanı Erhan Ör, Fatih Sultan Mehmet’in portresini çalıştıkları halının çok özel olduğunu belirterek şu bilgileri veriyor: “Hereke ipek halılarını bir santimetrekareye 100 düğüm gelecek şekilde yapıyoruz, ince portrelerde de 144 düğüm oluyor. Ancak bu portrede, Fatih Sultan Mehmet’e yakışan bir çalışma yapalım dedik. Bir santimetrekareye 400 düğüm çalışması yaptık. Bu, bizim bugüne kadar dokuduğumuz maksimum sıklık.” Ör, Yasin Sûresi’ndeki 83 ayetin tamamı ve ‘Esmaül Hüsna’yı da ipek halı üzerine dokuduklarını ifade ediyor. Halının 4 yılda tamamlandığını belirten Ör, “Halının bu kadar uzun sürede yapılması, inceliğinden kaynaklanıyor. Yazıda hiçbir hata yapmayacaksınız, sıfır hata olacak. Burada 83 ayetin hiçbirinde en ufak bir kayma, en ufak bir şaşma yok.  Aynı şekilde 99 ismin hiçbirinde en ufak hata olmayacak. Bunun için de daha dikkatli ve daha yavaş çalışıyorsunuz. Sürekli kontrol ederek çalışıyorsunuz.” dedi. Yasin Sûresi’nin dokunduğu halının ortasında yer alan ağacın da ‘hayat ağacı’ olduğunu anlatıyor ve ekliyor: “Ağaç, Türklerin ve hatta Ortadoğu kültürünün bir parçası, yaşamı sembolize ediyor. Topraktan gelip büyümeyi ve tekrar toprağa dönmeyi sembolize ediyor.” Ör, 135’e 160 santimetre olan halının fiyatının 200 bin lira civarında olduğunu ifade ediyor.


Hereke halısının en büyük özelliği yüzde yüz elle yapılıyor olması. El halısı diye satılan halıların çok büyük bir kısmının, kısmen makineyle dokunduğunu dile getiren Ör, “Piyasada el halısı diye satılıyor. Oysa Hereke halısı yüzde yüz başlangıcından sonuna kadar elle yapılan tek halı.” diyor.


Zaman Gazetesi