24 / 12 / 2024

İpek Kağıt dünyanın dikkatini çekiyor!

İpek Kağıt dünyanın dikkatini çekiyor!

Türkiye 'de henüz temizlik kağıdı kavramının bilinmediği 70 'lı yıllarda bu alana ilk yatırım yapan İpek Kağıt son dönemde inovatif ürünleriyle hem rakiplerini kıskandırıyor hem de dünyanın dikkatini çekiyor...



İpek Kağıt son dönemde inovatif ürünleriyle hem rakip çatlatıyor hem de dünyanın dikkatini çekiyor
Türkiye 'de henüz temizlik kağıdı kavramının bilinmediği 70 'lı yıllarda bu alana ilk yatırım yapan İpek Kağıt son dönemde inovatif ürünleriyle hem rakiplerini kıskandırıyor hem de dünyanın dikkatini çekiyor. Selpak 'ın antibakteriyel, losyonlu ve mentollü mendilleri bu alanda Türkiye 'yi en iyi Ar-Ge uygulama yeri yaptı. İpek Kağıt, kullandığı tüm selülozu sürdürülebilir orman sertifikalı üreticilerden de alarak bu konuda öncülük yapıyor

Kağıt havlu, peçete, mendil, kutu mendil ve tuvalet kağıdından oluşan hijyen grupta Türkiye 'de ortalama kişi başı tüketim 3 kilogram seviyesinde. Dünya ortalaması 4.5 kilogram iken, bu miktar ABD 'de 24 kilograma kadar çıkıyor. Yani Türkiye hala temizlik ve hijyen bakımından bir hayli yol alması gereken ülkeler arasında. Ancak sektör hızlı büyüyor. Her yıl ortalama yüzde 7-8 büyüme gösteren sektör inovatif ürünleriyle de dünyanın dikkatini çekiyor. Kuşkusuz bu alanda Türkiye 'nin en başarılı şirketlerinin başında da Eczacıbaşı 'na bağlı İpek Kağıt geliyor.

Yıllık 105 bin ton üretimi olan İpek Kağıt, ardından gelen 3 rakibinin toplamı kadar pazar payına sahip. Bu üstünlüğünün de hiç kuşkusuz en büyük nedeni sektöründe hep ilkleri yaratması ve inovatif ürünleri ile öne çıkması.

Ar-Ge Merkezi Yalova 'da

İpek Kağıt Genel Müdürü Sertaç Nişli, inovatif ürün konusundaki başarıları ile yabancı ortaklarının da dikkatini çektiklerini ve ABD 'li Georgia Pacific 'in Fransa 'daki Ar-Ge merkezini Türkiye 'ye taşıdığını söyledi.

Yalova 'daki Ar-Ge merkezlerinde dünya pazarlarında satışta bulunan her türlü örnekleri detaylı analiz edebildiklerini, yenilikleri ve teknolojik gelişmeleri eş zamanlı takip edebildiklerini söyleyen Nişli, “Bu bize çalışmalarımızda daha geniş bakış açısı ve hız kazandırıyor. Piyasaya yenilenmiş geliştirilmiş ürünler sunarak beklentileri fazlasıyla karşılıyor ve sektörün çıtasını yükseltiyoruz ” dedi. İpek Kağıt 'ın Solo ile birlikte en kuvvetli markası olan Selpak, son dönemde antibakteriyel, mentollü ve losyonlu mendilleri ile öne çıktı.

Kadına özel tuvalet kağıdı

Sertaç Nişli, “Kağıt mendilin içine mentol kapsülleri yerleştirmeyi başardık. Kutunun açılması ve mendilin buruşturulması sayesinde bu kapsüller patlıyor. Etrafa çok yoğun bir mentol kokusu geliyor. Ayrıca mendil ailemizin yeni ürünü ‘Antibakteriyel Mendil 'de de özel solüsyonu kağıda tatbik ettik. Bu solüsyon kullanımdan sonra mendil yüzeyinde oluşan bakterileri yüzde 99.9 oranında yok ederek, bakterilerin etrafa yayılmasına engel oluyor ” diye konuştu.

İpek Kağıt, tüketicilerin talepleri ve çalışanlarından gelen önerilerle de basit ama pratik çözümlü ürünler çıkarıyor. Bunlardan biri de Solo 'nun özellikle kadınlar tarafından çok kullanılan sıkılaştırılmış tuvalet kağıdı. Bu ürün kadınların çantasında kendine çok rahat yer bulabiliyor. Umumi tuvaletlerde henüz yeterli hijyenin sağlanamamış olması kadınlar tarafından bu ürünün çok tutulmasına neden oldu. Nişli, “Sosyal paylaşım sitelerinde bu ürünle ilgili olarak övgü dolu geri dönüşler alıyoruz ” dedi.

İpek Kağıt 'ın bir çalışanının önerisi ile kutu kağıt mendilin ağzını yandan açması da özellikle araç sahiplerinin çok hoşuna gitmiş. Bu ürünün patentini de alan İpek Kağıt 'a rakiplerden ‘Bizde üretmek için izin istiyoruz ' diye çok sayıda talep geldiğini belirten Sertaç Nişli, “çok basit gibi görünen bu çözüm sayesinde kutu mendil araçlarda kapıların yan gözünde kendine rahat bir yer buldu ” diye konuştu.

2 milyon evin kapısı tek tek çalındı, tuvalet kağıdı verildi

Temizlik ve hijyen konularında sosyal sorumluluk projesi kapsamında çalışmalar yapan İpek Kağıt, bu konuda evleri dolaşıp tuvalet kağıdı askısı ve ürün dağıtımı yapıyor. şžu ana kadar bu kapsamda 2 milyon haneye ulaşıldı. İpek Kağıt bir başka projesi ile de Milli Eğitim Bakanlığı işbirliği ile ilkokul öğrencilerine kişisel hijyen konusunda bilgilendirme ve temizlik kağıdı kullanmanın sağlık açısından önemini ortaya koyan bilinçlendirme çalışmaları yapıyor. 2006 yılından bu yana 7 bin 500 'e yakın okul dolaşılarak, 6 milyona yakın öğrenciye birebir eğitim verildi. Söz konusu proje 2011 yılında da Diyarbakır, Gaziantep ve Manisa il okullarında devam ediyor. İpek Kağıt 'ın bu projesi Birleşmiş Milletler tarafından ‘Binyıl kalkınma hedefleri 'ne ulaşılmasında en çok katkı sağlayan 10 projeden biri seçildi ve ödül aldı

Selülozun tamamını sürdürülebilir orman sertifikasına sahip üreticilerden alıyor

1 ton selüloz üretmek için yaklaşık 17 ağaç kesilmesi gerekiyor. çevreye duyarlılık ve sürdürülebilirlik konusunda da çalışmaları ile dikkati çeken İpek Kağıt 2010 yılında başladığı bir uygulama ile sadece sürdürülebilir orman sertifikası olan firmalardan selüloz almaya karar verdi. Sertaç Nişli, “ABD, Kanada, hatta şžili ve Brezilya 'da bu tür üreticilere ait ağaç tarlaları oluşturuldu. Bu üreticilerin dönümlerce ormanları var. Belli bir yerde kesim yapıp, derhal yerine 15 yılda tekrar aynı seviyeye gelecek ağaç dikiyorlar. Böylece orman alanı hiç yok olmuyor. Biz de yarınlara sözümüz olarak bu noktada hassasiyet gösterdik ve sadece bağımsız kuruluşlar tarafından verilen bu sertifikaya sahip üreticilerden alım yapıyoruz ” dedi.

Ambalajı da çözünür

Sürdürülebilirlik konusunda ambalajlara da el attıklarını belirten Nişli, şunları söyledi: “Standart plastik ambalajın doğada çözünme süresi 200 ile 1000 yıl arasında değişirken, Selpak paketlerinde kullandığımız ambalaj atık haline gelip toprağa karıştığında 1 ile 5 yıl arasında çözünüyor. Son 10 yılda birim üretim başına elektrik tüketimini yüzde 24, doğalgaz tüketimini yüzde 13, su tüketimini ise yüzde 38 azaltmayı başardık. Bu alandaki toplam çalışmalarımızla 16 fabrika içinde sürdürülebilirlik alanında birinci olduk. ”

Manisa fabrikası ile kapasite 105 bin tondan 300 bin tona çıkacak

Yalova Fabrikası 'nın yanısıra 2006 yılında İpek Kağıt Kazakistan 'ı kuran İpek Kağıt, 2009 Ekim 'in de de Manisa Organize Sanayi Bölgesi 'ndeki fabrikayı devreye aldı. Burada yarı mamül üretim yapan İpek Kağıt, yatırımını tamamladığında temizlik kağıdı üretim kapasitesini yıllık 105 bin tondan 300 bin tona çıkarmayı hedefliyor.

Sertaç Nişli, yeni yatırımlarla ilgili olarak da şöyle konuştu: “Bu ürün yükte ağır olduğu için 1000 kilometrenin dışına ihracat ekonomik olmuyor. Dolayısıyla Kazakistan 'da bir yatırım yaptık ve kısa sürede pazarın lideri olduk. Selpak markası, Kazakistan ve Orta Asya bölgesinde Türk markalarının imajının da güçlenmesine katkı sağladığı için gurur duyuyoruz. Türkiye 'deki pazar şu an için 225 bin ton. Manisa 'daki fabrika arazisini büyük aldık. şžimdi orada 40 milyon dolarlık ilk etap yatırımını tamamladık. 3 ayrı tesisi olan tek firmayız. Manisa 'daki tesisin tüm aşamalarını 2 yıl içinde tamamlayarak nihai ürüne geçeceğiz ve kapasiteyi de 300 bin tona çıkaracağız. Manisa fabrikamız yurtiçindeki liderliğimizi sürdürmemiz ve hızla artan ihracatımız için önemli bir kapasite yaratacak. şžu an 3 kıtada 30 'dan fazla ülkeye ihracat yapıyoruz. “
Vatan


Geri Dön