Ekonomi

iPhone'lara taksitli satış geliyor! 32 bin liralık iPhone 13 Pro Max 512 GB Akıllı Telefon kaç taksit olacak?

Dünya devi Apple, Rusya Ukrayna savaşından yüzünden önemli bir pazarını kaybetti. Rusya'da kepenk indiren Apple, rakip firmaların akıllı telefonlarına göre oldukça pahalı sattığı iPhone telefon Macbook bilgisayarları taksitle satma kararı aldı.Apple, küresel çüp problemleri ve savaşın getirdiği pazar daralmasını aşmak için telefonlarına taksitli satış seçeneği eklemeyi gündemine aldı

Rusya'nın Ukrayna'ya saldırmasının ardından Ford, Boeing, General Motors, ExxonMobil, FedEx, Ford, Nike, Adidas, McDonald's, KFC, Starbucks, Coca-Cola, PepsiCo, Airbnb, Netflix, Visa, Mastercard, American Express, Apple, Levi's ve Walt Disney gibi çok sayıda ABD merkezli uluslararası şirket Rusya'daki faaliyetlerini askıya aldığını açıkladı. Apple, küresel çüp problemleri ve savaşın getirdiği pazar daralmasını aşmak için telefonlarına taksitli satış seçeneği eklemeyi gündemine aldı. Firmanın kendi içinde geliştirdiği sistem sayesinde Apple'a aboe olunarak, her ay belli bir bedel karşılığında alınmak istenen iPhone marka telefon ve Macbook bilgisayarlar taksitle alınabilecek. 

TÜRKİYE'DE BENZER MODELİ GSM ŞİRKETLERİ UYGULUYOR

Apple'ın taksitli satış modelini birebir aynı olmasa da benzerini Türkiye'deki GSm şirketleri uyguluyor. Vodafone ve Turkcell, faturaya ek taksit seçenekleriyle abonelerine istedikleri telefonu taksitlendirerek sunuyor. MediaMarkt gibi elektronik devi mağazalardan telefon almak isteyen tüketiciler Türkiye'de uygulanan taksit yasağı nedeniyle akıllı telefon alırken taksit seçeneğinden faydalanamıyor. Bu tarz mağazalar bu sorunu bir bankayla anlaşarak kredi kartı hesabı açtırıyor ve anlaşılan bankadan kredi kulandırıp paranın bankaya taksit seçeneğiyle ödenmesini sağlıyor. Elektronik mağazalarında iPhone SE 64GB Akıllı Telefon Siyah rengi 7 bin 400 lira, iPhone 13 Pro Max 512 GB Akıllı Telefon ise 32 bin 599 lira fiyat etiketiyle müşterilere satılıyor.

AB, AMERİKAN FİRMALARINA SIKI YASAKLAR GETİRİYOR

Öte yandan Avrupa Birliği (AB) kurumları, Google, Apple, Meta ve Microsoft gibi büyük dijital platformlara katı kurallar getirecek ve bunlara uyulmaması halinde cirolarının yüzde 20’sine ulaşan para cezaları uygulanmasını sağlayacak yasada uzlaştı.