Emlak Terimleri

İpotek fek yazısı ücreti 2022 ne kadar?

İpotek fekki, üzerinde ipotek bulunan bir gayrimenkulün ipoteğinin kaldırılması işlemi olarak karşımıza çıkıyor. Peki, bu işlemin mali yönü nedir? İpotek fek yazısı ücreti 2022 ne kadar? İşte konu hakkında tüm detaylar... Bunun için öncelikli olarak kredi ödemeleri bitmiş ve banka borcunun kapatılmış olması gerekiyor

Konut kredisi kullanılarak satın alınan gayrimenkul üzerinde mevcut hakların elde edilebilmesi için banka ipoteğinin kaldırılması gerekiyor. Bunun için öncelikli olarak kredi ödemeleri bitmiş ve banka borcunun kapatılmış olması gerekiyor. Bu süreçte sonraki adım ise ipoteğin kaldırılması işlemi olarak karşımıza çıkıyor. 

Konut kredisinin tamamnının ödendiği zaman ipoteğin kaldırılması için banka tarafından hazırlanan belgeye fek yazısı deniyor. Fek yazısı, banka tarafından Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğüne teslim ediliyor ve işleme alındıktan sonra ev üzerindeki ipoteğin kaldırılma işlemi başlamış oluyor.  

Bankadan fek yazısının talep edilebilmesi için konut kredisi borcunun tamamının ödenmiş olması en büyük şart olarak biliniyor. Gayrimenkul sahibi, konut kredisi aldığı bankaya başvurarak fek yazısı hazırlanmasını talep edebiliyor. 

Bankalar, ipotek fekki yazısı için ücret talep edebiliyorlar. Bu nedenle borçlu ile banka arasında imzalanan konut kredisi sözleşmesinde, ipotek fekki hazırlanması için ücret talep edilmeyeceğine dair bir madde olup olmadığı kontrol edilmesi gerekiyor. Böylece kredi vadelerinin tamamını ödeyen borçlu, ek bir ücret ödemeden fek yazısı alma hakkına sahip olabiliyor. 

Banka bu maddeye rağmen ücret talep ettiği takdirde gayrimenkul sahibinin itiraz etme hakkı vardır. Eğer sözleşmede böyle bir madde yok ise ipotek fek yazısı ücretinin ödenmesi gerekiyor. Peki, İpotek fek yazısı ücreti 2022 ne kadar? 

İPOTEK KALDIRMA HARCI 2022! 

Tapudan ipotek kaldırma ücreti bankadan bankaya farklılık gösterebiliyor. Her bankanın kendince belirlediği ücretler bulunuyor. Bu hususta vatandaşların dikkatli olması gerekiyor, çünkü bazı bankalar ipoteğin kaldırılması için yüksek ücretler talep isteyebiliyor. Bu kapsamda ipoteğin kaldırılması için istenilen ücret 200 ile 500 TL arasında değişebiliyor. 

İpotek kaldırma süreci başladıktan sonra müşterinin borcunu bitirdiği zaman bankadan fek yazısı yazması isteyebiliyor. Banka bu kapsamda bir takım hukuksal işlemler yaptığı için bu işlemlerin bedelini müşteriden talep edebiliyor. 

İpotek kaldırma ücreti olarak ifade ettiğimiz bu bedel, banka ile müşteri arasında yapılan sözleşmede de yer alıyor, müşterinin krediyi alırken bu sözleşmeyi dikkati bir şekilde okuyup imzalamasında fayda vardır. 

Tapudaki ipotek nasıl kaldırılır?

Ecrimisil davası için ihtar şart mı?

Ecrimisil davasına nasıl itiraz edilir?

Ecrimisil davasında zamanaşımı süresi nedir?

Ecrimisil davası dilekçesi nasıl yazılır? Ecrimisil davası dilekçe örneği!

Ecrimisil davası nedir? Ecrimisil davası nasıl açılır?

Veraset ilamı için gerekli evraklar 2022 nelerdir?

Veraset ilamı ücreti 2022 ne kadar?

Tapu harcı pişmanlık dilekçesi nasıl yazılır?

Tapu masrafı nasıl hesaplanır? Tapu devir masrafları nelerdir?

Tapuda satış bedelini az göstermenin cezası nedir?

Tapu masrafı ne kadar 2022? Tapu masrafını kim öder?

Tapu senedi nedir? Tapu senedi çeşitleri nelerdir?

Tapu takyidat belgesi nedir? Takyidat belgesi nasıl alınır?