İpotek fekki nasıl yapılır?
Taşınmaz mal almanın zorunlu aşaması olarak konut kredisinin tamamlanmasının ardından taşınmaz üzerinden ipoteğin kaldırılması gerekiyor.Peki,İpotek fekki nasıl yapılır?İpotek fek yazısı alabilmek için gerekli belgeler nelerdir?
İpotek fekki nasıl yapılır?
İpotek fek yazısı alabilmek için bankaya olan kredi borcunun tamamının ödenmesi gerekiyor. Borcun kapatılmasından sonra ipotek fek yazısı alınabiliyor. Bankanın verdiği fek yazısı ile borç kapatılıyor.
İpotek fek yazısı alabilmek için gerekli belgeler
İpotek için alınması gereken belgelerin başında ipotek edilecek taşınmaz mala ait varsa tapu senedi, yoksa taşınmaz malın ada ve parsel numarasını belirtir belge veya malikin sözlü beyanı geliyor.
Daha sonra alacaklı ve borçlunun veya yetkili temsilcilerinin fotoğraflı nüfus cüzdanları, pasaportları veya avukat kimliği ile gerçek kişiler için T.C. Kimlik Numarası, tüzel kişiler için Vergi Numaraları gerekiyor.
Son olarakta alacaklının iki, borçlunun bir adet ve mutlaka son altı ay içinde çekilmiş 6 x 4 cm. büyüklüğünde vesikalık fotoğraf bulundurması ve akitte taraflardan biri veya ikisi vekille temsil edilmişse, ayrıca temsile ilişkin belgeye ihtiyaç duyuluyor.
İpotek fek yazısı veren banka gayrimenkulün sahibinden ücret talep ediyor ver fek yazısı ücretleri bankadan bankaya değişiklik gösteriyor.
İpotek fekki yazısı işlemlerinin mali yönü
Taşınmaz malların satış işlemlerinde, satış bedeli üzerinden satıcı ve alıcı için ayrı ayrı belirlenen oranında tapu harcı tahsil ediliyor.
Döner Sermaye işletmesince belirlenen tarifeye göre döner sermaye ücreti alınıyor.Ayrıca taşınmaz malın varsa veraset ve intikal vergisi ile vakıf taviz bedeli ilişiği kestiriliyor.
Banka kredili işlemlerde ise, tapudan verilecek ipotek resmi senet örnekleri için suret harcı Satış ve ipotek işlemi ayrı ayrı yapılıyorsa ipotek işlemi için döner sermaye ücreti alınıyor.
İpotek fekki yazısı örneği
T.C.
KOCAELİ
...... İCRA MÜDÜRLÜĞÜ
Dosya No: ……… /…………
TAPU SİCİL MÜDÜRLÜĞÜNE
.............………(Şehir)
İLGİ: a) …./…./….. tarih ve ….. sayılı yazımız.
b) ……../………tarih ve ….. yevmiye sayılı cevabi yazınız.
ALACAKLI :
VEKİLİ :
BORÇLU :
İlgi (a) sayılı yazımız gereğince, ilgi (b) sayılı cevabi yazınızda belirtilen taşınmazlar kaydına konulan haczin işbu dosyamızdan geçerli olmak üzere KALDIRILMASINA karar verilmiştir.
Karar gereğince işlem yapılarak ilgi (b) sayılı yevmiyeniz ile konulan hacizlerin fekki gereği rica olunur.
NOT: ...................................
İcra Müdür Yrd.
...............
İpotek fek yazısının bedelinin iadesi nasıl olur?
Özge ÖZDEMİR/Emlakkulisi.com