İpotek finansmanı kuruluşlarına 'konut finansmanı fonu' izni!
Türkiye’nin ilk ipotek finansmanı kurumu olan Birleşik İpotek Finansmanı AŞ, borçlanma aracı ihracına hazırlanırken önemli bir düzenleme geldi. Borçlanma araçları için artık ihraç tavan limiti uygulaması kaldırıldı.
Vatandaşa verilen konut kredilerinin menkul kıymetleştirilerek tekrar ihraç edilerek finansman yaratmayı amaçlayan ipotek finansmanı kuruluşları için Sermaye Piyasası Kurumu (SPK) tarafından önemli bir karar verildi. Dünya'dan Şebnem Turhan'ın haberine göre; bankaların bilançolarını kredi yükünden arındırmayı ve yeni likidite imkanı sağlamayı hedefleyen ipotek finansmanı kuruluşlarının ihraç edecekleri borçlanma araçları için artık ihraç tavan limiti olmayacak. Kararın sonrasında Türkiye’nin ilk ipotek finansmanı kurumu olan Birleşik İpotek Finansmanı AŞ’nin borçlanma aracı ihracına hazırlandığı ifade edildi.
Martta kuruluş izni verilmişti
Sermaye Piyasası Kurulu (SPK) Mart başında Türkiye’nin ilk ipotek finansmanı kuruluşu Birleşik İpotek Finansmanı AŞ’nin kuruluş iznine onay verdi. 5 Mart’taki SPK bülteninde, 50 milyon TL kayıtlı sermaye tavanı içerisinde 10 milyon TL başlangıç sermayeli Birleşik İpotek Finansmanı AŞ unvanlı bir ipotek finansmanı kuruluşunun kuruluşuna izin verilmesi talebinin olumlu karşılanmasına karar verildiği belirtilmişti. İTO Sicil Gazetesi’ne göre şirket 17 Mart 2020'de kuruldu.
Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın da yüzde 5 ile ortak olduğu Birleşik İpotek Finansmanı’nın bankaların sorunlu kredileri dışında kalan kredi stokunu satın alması ve bankaların kredi havuzlarını bilançolarından çıkardıkları yani riski de dışarıya çıkardıkları için daha düşük faiz marjıyla kredi verme olanağı elde etmeleri öngörülüyor. Yani bankaların Kovid-19 salgını ile beraber artan reel sektörü kredi kanalıyla destekleme sorumlulukları kurumun kredi stokunu devralarak çıkacağı borçlanma aracı ihraçlarıyla bir nebze olsun rahatlatması hedefleniyor.
Finansman fonu kurabilecek
Ticaret Sicil Gazetesi’ne göre şirket faaliyet amacını gerçekleştirmek için ipoteğe dayalı menkul kıymet, ipotek teminatlı menkul kıymet, varlığa dayalı menkul kıymet ve varlık teminatlı menkul kıymet ihracına konu edilebilecek nitelikteki kredi ve alacakları, ipotekli sermaye piyasası araçlarını, varlığa dayalı menkul kıymetleri, varlık teminatlı menkul kıymetleri ve kurulca uygun görülen diğer varlıkların devralma işlemini yapabilecek. Bu varlıkları devredebilecek, devralınan varlıkları yönetebilecek ve varlıkları teminat olarak gösterebilecek. Şirket devraldığı veya teminat olarak aldığı varlıklar karşılığında ipotekli sermaye piyasası aracı ihraç edebilecek, konut finansmanı fonu veya varlık finansmanı fonu kurucusu da olabilecek.
Merkez’in teminat havuzuna dahil
Ayrıca Merkez Bankası da Kovid-19 salgının ekonomiye etkilerinin azaltılması için aldığı kararlar ile teminat havuzuna dahil etmişti. Merkez Bankası söz konusu kıymetlerin teminata kabul edilmesinin, benzer nitelikteki ihraçların likiditesinin artmasına ve sermaye piyasalarının derinleşmesine katkı sağlayacağını, bankalara Türk Lirası ve döviz piyasa likidite yönetimlerinde sağlanan esnekliği artıracağını dile getirmişti.
2020 Mayıs'ta 50 bin 936 konut satıldı!