Sektörel

İpotekli daire satın alındığına borç kime kalır?

Posta Gazetesi Ekonomi sayfası köşe yazarı Tamer Heper bugünkü yazısında ipotekli daireler ile ilgili okuyucusunun sorusunu cevaplandırıyor. İşte Heper'in köşe yazısı;

Bir devremülk aldık ama aldıktan sonra gördük ki üzerinde ipotek var. Satan "Bunu sizden saklamadık ki, bu nedenle çok ucuza aldınız" dedi. Ancak içimize sinmedi bu yeri bir de sattık ama ipoteği gizlemedik. Hâlâ ipotek borcu üzerimizde duruyor mudur? Bize bir zarar gelir mi? • H.H. 


Size anlatmam gereken iki husus var. 

Birinci husus; bir gayrimenkul alırken, o gayrimenkul üzerindeki ipoteğin saklanması pek mümkün değil. Şayet satıcı saklasa bile tapuda işlem yaparken özellikle resmi senedin imzası sırasında tapu memuru size bu gayrimenkul üzerindeki takyidatı söyler. İpotek mi var haciz mi var duyarsınız, bilirsiniz ondan sonra imzalarsınız. Bu hususlar tapuda alenidir ve alıcı bilmek zorundadır. Bu nedenle "Alırken bilmiyordum" denilemez. Çoğunlukla da böyle bir gayrimenkul alan, üzerindeki ipoteği bilerek alır. Çünkü çok düşük bir fiyata aldığı için bu durum ona cazip gelir. Yani ipotekli bir gayrimenkul alan kişiyi yadırgamamak lazım.

 

İkinci husus; ipotekli bir gayrimenkul alındığında, alan, ipotek borcunu tüm malvarlığı ile üstlenmiş olmaz. İpotek bir gayrimenkul teminatıdır. Alacaklı istediğinde alacağını bu gayrimenkulün satışı ile alacaktır. O gayrimenkul saldığında borcun teminatı o gayrimenkul üzerinde devam eder. Satmış bulunan kişi sonradan o borçtan kendi malvarlığı ile sorumlu olmaz. Gayrimenkul üzerindeki teminat yeni malik için geçerli olur. Yani siz bu gayrimenkulü sattığınıza göre artık o borçtan sorumlu değilsiniz. 


Posta - Tamer Heper