29 / 04 / 2024

İpotekli ev nasıl satın alınır?

İpotekli ev nasıl satın alınır?

Konut kredisi kullanılarak satın alınmış bir gayrimenkul üzerinde kredi kullandıran banka mutlaka ipotek tesis ediyor. Peki, üzerinde ipotek tesis ev satın alınır mı? İpotekli ev nasıl satın alınır?



İpotekli ev nasıl satın alınır?

Konut kredisi ailelerin uzun vadeli konut kredisi ile kira öder gibi kredi taksidi ödeyerek ev sahibi olmalarına olanak tanıyor. Ancak bankalar tarafından verilen kredi ile ev teminat altına alınıyor ve eve ipotek konuyor. 


Konut kredisi kullanılarak satın alınmış bir gayrimenkul üzerinde kredi kullandıran banka mutlaka ipotek tesis ediyor. Bir gayrimenkulün teminat altına alınabilmesi yani ipotek ettirilebilmesi için o gayrimenkulün tapu sicil kaydı olması gerekiyor.


Kullandığınız kredinin teminatı olarak banka kredinizin tamamı ödenene kadar ipotek ile krediyi güvence altına alıyor. Peki, bir sebepten dolayı evi satmak istediğinizi düşünelim. İpotekli ev nasıl satın alınır?


Kredi borcu bitirmeden evi satmak mümkün oluyor. İpotekli ev satın almak evi satın alan kişi için risk taşıyor. Çünkü borçlunun bankaya borcunu ödememesi halinde bankanın evi koşulsuz satma hakkı bulunmaktadır. Bu nedenli ipotekli ev alırken mutlaka borcun kapatılması sağlanmalıdır.


Bunun için satış öncesinde notere gidilerek sözleşme yapılabilir ve satış miktarının kredi borcuna karşılık olan kısmı yatırılarak önce evin ipoteği kaldırılır. Daha sonra kalan miktar tapunun evin yeni sahibine devrinin ardından evi satan tarafa ödenir.


 Bir başka yöntem ise konut satın alınırken bankadan kalan borcun tamamının öğrenilmesi ve bu borcun evin yeni sahibine devredilmesidir. Devredilen tutardan kalan satış farkı bulunuyorsa bu tutar yine evi satın alan kişi tarafından evin eski sahibine elden ödenebilmektedir.



İpotekli konut nasıl satılır?



Öznur YASLI/Emlakkulisi.com 


Geri Dön