İpotekli eve haciz konur mu?
İpotek, doğmuş veya ileride doğması muhtemel bir borç için bir taşınmaz malın teminat olarak gösterilmesi olarak ifade ediliyor. Peki, ipotekli taşınmazlar hacze konu olabilir mi? İpotekli eve haciz konur mu?
İpotekli eve haciz konur mu?
İpotek, doğmuş veya ileride doğması muhtemel bir borç için bir taşınmaz malın teminat olarak gösterilmesi olarak ifade ediliyor. Alacaklıların hakları ve ipotek esasları Medeni Kanun kapsamında düzenleniyor.
Tapusu üzerinde ipotek bulunan taşınmazlar hacze konu olabilir mi? İpotekli eve haciz konur mu?
İcra Hukuku gereğince üzerinde haciz veya ipotek olsa da; söz konusu mallar, kişinin malvarlığına dahil edilip; üzerine haciz konulabiliyor.
Hacze konu olan mal; İpotekli ev ise ve bir başkası tarafından haczedilirek, durum icra yolu ile satışa kadar giderse; satışta, ipotekli alacaklının alacağı, öncelikli oluyor.
Buna göre gerçekleşen satış parasından ilk alacağını, ipotekte ilk sırada olan kişi alıyor. Ancak üzerine haciz konan evin tek mesken olması halinde İcra Hakimliği'ne şikayet yoluyla, bu evin tek ev ve konut olması sebebiyle haczedilemeyeceği yolunda bir dava açılabiliyor.
İpotek verilmesi halinde itiraz edilemeyeceği ve Evin değerinin fazla olması halinde, satışın yine de yapılarak, borçluya, küçük de olsa bir ev alacak kadar para ayrılması istisna konusu oluyor.
Ancak iki sene içinde hukuki işlem yapılmazsa haciz kendiliğinden kalkıyor.
Taşınmazı ipotekten kurtarma işlemleri!
Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com