Emlak Terimleri

İpotekli eve kredi verilir mi?

Konut kredisi ile alınan ev, verilen kredi karşılığında banka tarafından ipotek olarak alınıyor.Peki ipotekli eve kredi verilir mi?İşte ipotekli eve kredi verilmesi..

İpotekli eve kredi verilir mi?

Kredi kullanarak satın alınan konuta banka, kullanılan kredinin tutarı kadar birinci dereceden ipotek koyuyor.Kredi almak için ipotek koyan bankaya dya da istediğimiz başka bir bankaya başvurabiliyoruz.


Banka, alıcı için krediye onay verirse, ipotek koyan banka yeni bankayla görüşüyor ve satıcıya verilecek nakit para bloke çek olarak tahsis ediliyor ve tapuda konuta 2. dereceden ipotek konuluyor. Alım satım işlemleri tamamlandıktan sonra konut üzerindeki ikinci ipotek kaldırılıyor ve birinci ipoteğin yerini alıyor. Fakat birinci dereceden ipotekli eve kredi onayı verip vermeme yetkisinin tamamen banka inisiyatifinde olduğu unutulmaması gerekiyor.


Bu konuyla ilgili Medeni Kanunda yer alan hükümler ise şu şekilde:

İpotekli kredilerin nitelikleri 

MADDE 9 – (1) İhraççı, kendi kaynaklarından kullandırdığı veya konut finansmanı kuruluşlarından devraldığı ipotekli krediler ile T.C. Başbakanlık Toplu Konut İdaresi Başkanlığından devraldığı alacaklardan aşağıda sayılan şartları taşıyanları teminat defterine kaydedebilir.

             

a) Kredinin, 21/2/2007 tarihli ve 5582 sayılı "Konut Finansmanı Sistemine İlişkin Çeşitli Kanunlarda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun"un yürürlüğe girmesinden önce açılmış olması halinde, Kanunun geçici 11 inci maddesi uyarınca, konut finansmanı kapsamında kabul edilmesi,

             

b) 5582 sayılı Kanunun yürürlüğe girmesinden sonra açılan kredilerin bu kanunda öngörülen nitelikleri taşıması,

             

c) Kredinin anapara ve faiz geri ödemelerinin ihraççı tarafından ipotekle teminat altına alınması,

             

ç) Kredinin teminatı olan taşınmazın Türkiye Cumhuriyeti sınırları içinde olması ve yapı kullanma izni bulunması,

             

d) Kredinin teminatı olan taşınmazın kredi sözleşmesi süresi boyunca; 27/12/1999 tarihli ve 587 sayılı "Zorunlu Deprem Sigortasına Dair Kanun Hükmünde Kararname"nin 2 nci maddesi hükmü gereğince zorunlu deprem sigortası yaptırma zorunluluğu bulunması halinde bu yükümlülüğün yerine getirilmiş olması, ayrıca ihraççıya teminat varlıklara eklenmek üzere tazminat üzerinde rehin hakkı tanıyacak şekilde, deprem, yangın ve her türlü doğal afet rizikolarına karşı sigortalanması,

             

e) Kredinin teminat defterine kaydedildiği tarih itibariyle vadesi gelmiş tüm ödemelerinin yapılmış olması,

             

f) Kredinin teminatı olan taşınmazın piyasa değerinin hesaplanmış olması.

             

(2) T.C. Başbakanlık Toplu Konut İdaresi Başkanlığından devralınan alacaklar için birinci fıkranın (a) ve (b) bentleri uygulanmaz.

             

(3) Kredinin teminatı olan taşınmazın piyasa değeri Kurulun Seri: VIII, No: 35 sayılı "Sermaye Piyasası Mevzuatı Çerçevesinde Değerleme Hizmeti Verecek Şirketlere ve Bu Şirketlerin Kurulca Listeye Alınmalarına İlişkin Esaslar Hakkında Tebliğ"de yer alan usul ve esaslar çerçevesinde tespit edilir.


Banka ipotek fek yazısı nedir?



Özge ÖZDEMİR/Emlakkulisi.com