Köşe yazıları

İpotekli mala haciz gelir mi?

Posta yazarı Tamer Heper 'Bir alacak nedeniyle bir gayrimenkulün üzerine haciz koyulduğunda bu gayrimenkulün satışının önlenmesi için üzerine daha önce bir şey koydurulduğunu vefat eden biri söylemişti. İpotek olabilir mi?' sorusunu cevapladı.

Posta yazarı Tamer Heper 'Bir alacak nedeniyle bir gayrimenkulün üzerine haciz koyulduğunda bu gayrimenkulün satışının önlenmesi için üzerine daha önce bir şey koydurulduğunu vefat eden biri söylemişti. İpotek olabilir mi?' sorusunu yanıtladı.

Bir alacak nedeniyle bir gayrimenkulün üzerine haciz koyulduğunda bu gayrimenkulün satışının önlenmesi için üzerine daha önce bir şey koydurulduğunu vefat eden biri söylemişti. İpotek olabilir mi? l E.C.

***

Dikkatinizi çekerim, tam 40 senedir yaşayanların problemlerini yanıtlamıştım, bu defa soru ahiretten geliyor. Vefat eden birinin hacizli malları için söylediği sözler! Efendim doğrusu soru uzaktan geliyor ama bilinmesinde de yarar var. Bir gayrimenkul sahibi borçlandığında ve borcunu ödemediğinde elbette aleyhine icra takibi yapılır. Takibe rağmen ödemezse de mal varlığına haciz tatbik edilir.

Şayet haczedilecek mal gayrimenkulse ve üzerinde ipotek varsa satış bedelinden öncelikle ipotek alacaklısının parası ödenir. Geri kalanı takip alacaklısına verilir. Artık ipotekten geriye ne kaldıysa... Bitmedi, bir nokta daha var. Kabul edelim ki ipotek yok, başka hacizler var.

Gayrimenkulün satışında hacizler tarih sırasına koyulur. İlk hacizden başlayarak alacaklısına paralar ödenir, ikinci, üçüncü derken sıradakiler bitirilir. En son bizim haciz koyan alacaklıya gelir ki o ana kadar ödenecek para kaldıysa o da kalanı alır. Kalmadıysa yaptığı işlemlerle kalır.

***

İşte okuyucumun sorusu böyle bir şey. Tabii bizler çoğunlukla ipoteği kredi veren kurumların koyduğu ipotek olarak görüyoruz. Aslında ipotekler de sıralanır. Hatta ikinci sırada ipotek koyacak biri bir şart koyar, serbest dereceden istifade şartı koyar ki birinci derece boşaldığında ikinci derecedekinin kendi ipoteği otomatik olarak birinciye çıksın.

İşte gerek ipotek veren ve gerekse ipotek alan bütün bunları bilmeli ve ona göre davranmalı ki zarara uğramasın. Keza borç veren her kişi kiminle hesaplaşabileceğini bilerek davranmalı.