Genel

İpotekli miras kime kalır? Hisseli olarak mı bölünür? Borcu ödeyen mi alır?

Gayrimenkulün teminat olarak verildiği durumlarda mirasçılar arasında  nasıl pay edilir? İpoteği ödeyen tek başına malik olur mu?

İpotek teminatı olarak alacaklı tarafa verilen gayrimenkülün meras kalması durumunda miras nasıl pay edilir? Hissedarların eşit pay sahibi olması hangi durumda geçerlidir?

Posta Gazetesi Yazarı Tamer Heper, kardeşler arasında ihtilaflı bir miras sorusuna yanıt verirken önemli bir konuya da açıklık getirdi. Okuyucunun, babasının ipotek olarak verdiği evin tapularını, ipoteğe konu borcu ödeyerek kendi üzerine aldığı, diğer kardeşlerin bu borçtan pay alıp almayacağı yönündeki sorusunu yanıtlayan Heper, iki farklı duruma göre değerlendirme yaptı.

GAYRİMENKUL TEMİNATI VERİLMİŞSE!

"Bir kimse borçlu ise ve bu borcu alacaklı açısından teminat altına alacak ise gayrimenkul teminatı verir, bunun adı ipotektir ama ipotek demek gayrimenkulün mülkiyetinin alacaklıya geçirilmesi demek değildir" ifadesini kullanan Posta Yazarı Heper, bu durumda teminat olacak olan gayrimenkulün tapu kayıtlarında bu gayrimenkulün alacaklı adına teminat olduğuna dair kayıt konulduğunu vurguladı. Böyle bir durumda alacaklı tarafın alacağını zamanında alamaz ise söz konusu gayrimenkulü sattırıp, parasını böylelikle tahsil ettiğini kaydetti. Buna ipotek denildiğini diğer durumda kimsenin borç aldığı tarafa  “Al evim senin olsun” diyerek evinin tapusunu veremeyeceğini kaydetti.

İPOTEK KALKARSA MİRASÇILAR PAYDAŞ OLUR

Heper, söz konusu okuyucunun durumunda ipotek verilmiş ise ve okuyucu bu  borcu ödediyse ipoteğin kalkacağını yani tapu kayıtlarındaki ipotek kaydının kaldırılarak, evin teminat olmaktan çıkacağını belirtti. Heper, böyle bir durumda babadan miras kalan ve borcu ödenerek ipoteği kaldırılan eve tüm mirasçılar paydaş olacağını kaydetti.

EVİN TAPUSU VERİLMİŞSE

Posta Yazarı Heper, okuyucunun belirttiği şekilde evin tapusu üçüncü kişiye verilmiş ve ev alacaklı tarafın olmuşsa ve bedeli ödenerek okuyucu tarafından satın alınmışsa bu bedeli ödeyenin sahip olacağını ve diğer mirasçıların hak iddia edemeyeceğini kaydetti.

TAPUDA MAL BABANIN ÜZERİNDE İSE

Heper, "Anlatımın içinde bir ipotek sözü geçtiğine göre, ipotek kelimesi yanlış anlaşılıp, bir alım satımı değil de bir teminat ise okuyucum babasının borcunu ödeyerek ipoteği kaldırdığı şekli ile daha doğru değerlendirildiğinde,mal tapu kayıtlarına göre babaya aittir. Babanın vefatı ile evlatlarına miras kalmıştır. Okuyucumun, babasının borcunu ödemiş ve ipoteği kaldırmış olması, kardeşleri ile arasında ayrı bir hukuki meseledir" ifadesini kullandı.