Ulaşım

İptal kararı 3.köprüyü de kapsıyor!

Şehir Plancıları Odası, 8'inci İdare Mahkemesi'nin iptal kararının sadece yan yolları değil üçüncü Boğaz Köprüsü’nü de kapsadığını belirterek, inşaatın bir an önce durdurulmasını istedi.

Mimarlar Odası ile Şehir Plancıları Odası'nın 2009 yılında açtığı davada 8. İdare Mahkemesi, 3'üncü köprü ile ilgili kararını verdi. Geçtiğimiz hafta çıkan basına yansıyan haberlerle kamuoyunun yanlış ve eksik bilgilendirildiğini açıklayan Şehir Plancıları Odası, iptal kararının sadece bağlantı yollarını değil, üçüncü köprüyü de kapsadığını iddia etti. 


Köprü inşaatının hemen durdurulmasının gerektiğini savunan Şehir Plancıları Odası yetkilileri, Karayolları Genel Müdürlüğü'nün kamuoyuna yargı kararını yanlış lanse ettiği iddiasında bulundu. 


İstanbul için felaket

Mimarlar Odası Avukatı Can Atalay, mahkeme kararının Çevre Düzeni Planı'na aykırı olan planın ekolojiyi bozacağı tespitinde bulunduğunu kaydetti. Bakanlıkça yapılan planın Boğaziçi Kanunu'na göre hukuka aykırı olduğunun tespit edildiğini dile getiren Atalay, sözlerini şöyle sürdürdü: "Bu kararın konusu 3'üncü köprü olarak adlandırılan talan ve yıkım projesinin Avrupa Yakası Rumeli Feneri Geri Görünüm ve Etkileşim Geçiş Sahası ile Anadolu Yakası Geri Görünüm ve Etkileşim Geçiş sahasıdır. Mahkeme, 3'üncü köprü inşaatının en kritik noktası olan Boğaz geçişi alanıyla ilgilidir. Yani bağlantı yollarıyla ilgili değil; tam olarak 3. köprünün kendisiyle ilgili. Üçüncü köprü inşaatının söz konusu noktalarındaki inşaatın derhal durdurulması gerekir." 


Bu iptal kararının arkasına dolaşmak için İstanbul Büyükşehir Belediye Meclisi gündemine yeni bir plan teklifleri getirilmesinin hukuken kabul edilemez nitelikte olacağım savunan Atalay, "Altında bizim değil Kadir Topbaş'ın imzası olan 2009 onaylı İstanbul Çevre Düzeni Planı'nda vurgulandığı gibi 3'üncü köprü İstanbul için felakettir" şeklinde konuştu. 


Bundan sonra ne olacak? 


Şehir Plancıları Odası İstanbul Şube Başkanı Tayfun Kahraman, 3'üncü köprü projesinin bütünüyle hukuka uygun olmadığının mahkeme kararıyla teyit edildiğinin altını çizdi. Kahraman, "Nihai mahkeme kararı ortaya çıkına kadar inşaatın durdurulması ve hiçbir inşaat faaliyetine girişilmemesi gerekiyor. Ancak, inşaat halen devam ediyor. Nihai mahkeme kararının ardından iptal karan çıktığı andan itibaren ise inşaat projesinin tamamen fesh edilmesi gerekiyor." değerlendirmesinde bulundu.


Sözcü