08 / 05 / 2024

Irak TOKİ modeli oluşturdu!

Irak TOKİ modeli oluşturdu!

TOKİ, 2016'ya kadar en az 2.5 milyon konuta ihtiyacı olan Irak'a esin kaynağı oldu. Irak İnşaat ve İskân Bakan Yardımcısı Istabraq İbrahim Al Shouk, inşaatta model olarak TOKİ'yi örnek aldıklarını söyledi



Saddam Hüseyin rejiminin yıkılmasının ardından yeniden yapılanma programını hızla hayata geçiren Irak, inşaat sektöründe Toplu Konut İdaresi Başkanlığı (TOKİ) modelini kendine örnek alıyor. Çalık Holding girişimiyle, SABAH Gazetesi ve A Haber'in ana basın sponsorluğunu üstlendiği "Irak Altyapı Projeleri Konferansı 2011" (The MEED Iraq Infrastructure Projects 2011 Conference) dün İstanbul'da başladı. Irak'ın altyapısının geliştirilmesine yönelik projeler ve yatırım fırsatlarının masaya yatırıldığı konferansta konuşan Irak İnşaat ve İskan Bakan Yardımcısı Istabraq İbrahim Al Shouk, ülkenin izlediği ekonomik modeller arasında TOKİ'yi de örnek gösterdi. TOKİ'nin Türkiye'deki konut projelerinde önemli işlere imza attığını söyleyen Al Shouk, "Irak'ın 2016'ya kadar en az 2.5 milyon yeni konuta ihtiyacı var. Irak, inşaat alanında  TOKİ  modelini örnek alıyor. Biz de bundan sonraki yatırım ve projeleri TOKİ modeliyle hayata geçirebiliriz. Türk şirketleri bu konuda deneyime sahip ve bunu Irak'ta da uygulamalarını istiyoruz" dedi.

HERKES İÇİN FIRSAT VAR
Gelecek 5 yılda 186 milyar doları bulması planlanan altyapı bütçesiyle kapılarının yatırımcılara açık olduğunu söyleyen Al Shouk, "Irak'ın altyapıda çok fazla eksikliği var. Büyük hacimli proje potansiyeliyle Irak'ta herkes için fırsat olduğuna inanıyoruz" diye konuştu.

Alternatif işbirliklerine açığız
Irak İnşaat ve İskan Bakan Yardımcısı Istabraq İbrahim Al Shouk, 2012'den itibaren Irak'ta ilk etapta 500 köprü, 7 bin kilometre yol yatırımı ile mevcut altyapının yüzde 30'unun bakım ve onarıma ihtiyacı olduğunu kaydederek, "Savunma, eğitim ve sağlık yatırımlarına da öncelik veriyoruz" dedi. TOKİ modelinde olduğu gibi alternatif ekonomik modellere açık olduklarını kaydeden Al Shouk, doğrudan yatırımların yanı sıra ortaklık ve işbirliği yöntemi ile de yatırımcı beklediklerini söyledi.
Sabah


Geri Dön