Irak'a yatırım Türk ve Japon ortaklığından gelecek!
Irak'ta yapılması beklenen 60 milyar dolarlık proje için Türk ve Japon firmaları ortak oluyor. Yapı endüstri Merkezi demiryolları için Yüksel İnşaat ise havaalanı için kolları sıvadı
Türk ve Japon firmaları ortak olmaya hazırlanarak hızlı bir yeniden yapılanma sürecine giren Irak'ta ortak enerji ve inşaat yatırımlarını yapmak için hareket geçti. Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu organizasyonunda, 111 Türk ve 45 Japon firması biraraya gelerek ortak yatırım için ön görüşmelerde bulundu.
Irak'ın açıklamış olduğu ihaleye hazır 60 proje için biçilen değer ise en az 60 milyar dolar civarında. Türk tarafının 197, Japonya'nın ise 156 katılımcı ile yer aldığı "Irak'ta Türk-Japon İşbirliği Forumu-Müteahhitlik ve Enerji Pazarı" başlıklı toplantı bugün devam edecek.
Toplantılarda Irak'ın yeniden yapılanma süreçlerine ve yatırımcılara sağlanan kolaylıklara ilişkin bilgiler verilirken, daha önce Irak'ta yatırım yapan Türk firmaları da deneyimlerine ilişkin sunumlar yaptı. Türkiye ile Irak arasındaki iş hacmi 12 milyar TL'ye ulaşırken, bu rakam Japonya ile 2 trilyon dolar seviyesinde. Son 2 yılda Japonya'nın Irak'a hibe şeklinde aktardığı yardımlar ise 5,8 milyar dolara ulaştı.
Bu noktada, Irakta'ki dönüşüm sürecine katılmak isteyen Türk firmaları ihalelere bireysel katılım yapmaya devam ediyor. Yapı Endüstri Merkezi Yönetim Kurulu Başkanı Emre Aykar, güçlü finansmana sahip Japon firmaları ile pazarı tanıyan Türk firmaların yapacağı ortaklık ile pazar için biçilmiş kaftan olacağını söyledi. YEM olarak bir Japon firması ile demiryolu ihalesini takibe aldıklarını aktaran Aykar şöyle konuştu:
Irak'ta her şeye ihtiyaç var; yol, havaalanı okullar. Iraklıların bunlara yatıracak paraları yok. Ancak birkaç yıl sonra ödeyebiliyorlar, dolayısıyla belirli bir kredi arıyorlar. Şimdi Japonları düşünün fevkalade imkanları var. Fakat onlar da Irak'a girme konusunda tereddüt içindeler. Dolayısıyla Japon- Türk ortaklığı Irak için biçilmiş kaftan. Biz de bir Japon firması ile beraber orada iş takip ediyoruz. Demiryolları ihalesi alabiliriz. Tahmin ediyorum ki alacağız. Finansmanı Japonlarla beraber sağlayacağız.
5 yıl içinde 20 milyon turist çekmek isteyen Irak, bu çerçevede Necef ve Kerbela arasında yeni bir havalimanı projesine başlayacak. Bugüne kadar 1 milyara yakın projeye imza attıklarını söyleyen Yüksel İnşaat Yönetim Kurulu Üyesi Cihan Candemir, bu havalimanı projesini almak için çalışmalar yaptıklarını söyledi. Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan ise Japonya'nın Türkiye ile birlikte Irak'a çok daha yakın olabileceği mesajını verdi. Bugüne kadar Türk firmalarının Irak'ta yaklaşık 13 milyar dolar değerinde proje gerçekleştirdiğini anlatan Çağlayan, Irak'a yapılan yabancı yatırımların yüzde 35'inin Türk firmaları tarafından yapıldığını söyledi.
Enerji ve inşaat Bağdat'ı ihya eder
Toplantıda konuşan Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) İcra Kurulu Başkanı Rona Yırcalı, Irak ekonomisinin önümüzdeki dönemde enerji ve inşaat olmak üzere 2 temel eksende gelişeceğine dikkat çekti. Bu süreçte Türkler ve Japonlar için yeni işbirlikleri doğacağını anlatan Yırcalı, Irak hükümeti tarafından iletilen dosyada ülkede yapılması istenilen 60 milyar doları aşan 120 proje bulunduğunu söyledi. Bu projelerin içerisinde hastane, metro, okul, havalimanı, altyapı, rafineri ve konut inşaatlarının yer aldığını kaydeden Yırcalı, şu açıklamalarda bulundu:
Toplam 60 milyar doları aşan 120 projenin hayata geçirilmesi için Irak hükümeti yatırımcı arayışında. Bu projelerden pay almak isteyen Japon CEO'lar ise Irak'ta iş yapabilmek için Türk iş adamlarına ihtiyaç duyuyor. Türk iş adamlarının bölgedeki tecrübesi ve bilgi birikimi Irak'ta yapılması planlanan projeler için büyük önem taşıyor.
Yeni Şafak